Csirkehúsleves májas daragaluskával
Elkészítés módja
1. A farhátat és a szárnyakat megmossuk, egy fazékba rakjuk. A csirkelábakat megnézzük, tényleg jól meg vannak e tisztítva: ha kell, „pikkelyes” bőrüket kiskéssel lekapargatjuk, ha még rajta lennének a körmök, azokat késsel lecsapjuk. Megmossuk a zúzával együtt, a többi húshoz adjuk.
2. Annyi (kb. 2,5 liter) vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi, s nagy lángon fölforraljuk. Ezután kis lángra állítjuk, hogy csak gyöngyözve forrjon. Közben az összes zöldséget megtisztítjuk, a répát és a petrezselyemgyökeret negyedekbe vágjuk, a zellerrel, karalábéval és kelkáposztával együtt a leveshez adjuk. A fölszeletelt fokhagymával és az egész borssal fűszerezzük, megsózzuk – kezdjünk 1 csapott evőkanálnyival. 20-25 percnyi főzés elteltével már lesz a leves tetején egy kevés zsír, ebbe szórjuk bele a pirospaprikát. Kis lángon főzzük 1,5 órán át, ekkor megkóstoljuk, ha kell utánasózzuk, azután leszűrjük.
3. Amíg a leves fő, elkészítjük a betétjét. Ehhez a tojásokat a puha vajjal, a búzadarával, fél kiskanál sóval, a finomra vágott petrezselyemmel, a borssal és a sütőporral alaposan összekeverjük. A májat késsel elkaparjuk vagy nagyon apróra vágjuk, az előzőekbe dolgozzuk. 10 perc pihentetés után evőkanállal enyhén sós, gyöngyöző forralású vízbe szaggatjuk, nagyon kis lángon 20-25 percig főzzük, majd szűrőlapáttal kiemeljük.
4. Tálaláskor a daragaluskát tányérokba rakjuk, a forró levest rámerjük. A puha zöldséget és húst külön kínáljuk hozzá, amiből ki-ki a kedvére szedhet.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.