Cseresznyés galette, mascarponés-diós krémmel
Elkészítés módja
1. A lisztet egy csipet sóval és a vaníliás cukorral egy tálba tesszük és összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a vajat, majd gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, hogy jó morzsalékos legyen. Végül beletesszük kanalanként a tejfölt és a vizet, majd összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható legyen. (Először csak 1 evőkanál tejföl kerüljön bele, mert a liszt minőségétől függően lehet, ennyi is elég.) Végül folpack fóliába csomagolva a hűtőszekrénybe tesszük legalább 60 percre pihentetni a tésztát. Közben el lehet készíteni a tölteléket.
2. Először a dió pörkölésével kell kezdeni. Egy tepsibe beletesszük a diót, majd előmelegített sütőbe tesszük és közepes lángon 5-6 percig pirítjuk. (Akkor jó, ha már szép színt kapott a dió, de figyelni kell nehogy megégjen!) A sütőből kivéve teljesen kihűtjük, majd ledaráljuk. A mascarponét simára keverjük az ízlés szerinti mennyiségű barna cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. Ezután hozzákeverjük a ledarált, pörkölt diót is. A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk és lecsepegtetjük.
3. A tésztát kivesszük a hűtőből, majd jó vékonyra kinyújtjuk. (Én sütőpapírra tettem rá és úgy nyújtottam ki, így nem ragadt le a tészta.) A kinyújtott tésztából 3-4 kör alakot vágunk ki. (Én egy fedőt tettem rá és azt vágtam körbe, nagyságától függően, 3-4 kör lesz belőle.) Mindegyik kör közepére rákanalazzuk a mascarponés-diós krémet, majd elsimítjuk, úgy, hogy maradjon a szélétől kb. 2 cm-es üres tésztacsík. Ezután megpakoljuk a krém tetejét magozott cseresznyével, majd megszórjuk egy kevés barna cukorral és őrölt fahéjjal. Végül az üresen maradt tésztarészt, szépen felhajtogatjuk a töltelékre.
4. Az egész tojást felverjük, majd megkenjük vele a tésztát és megszórjuk apróra összedarabolt dióval. (Ezt a diót nem kell előtte megpörkölni, mert különben sütés közben megég!)
5. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb ráhelyezzük a megtöltött tésztát. (Én a kinyújtott, körbevágott tésztát egyesével helyeztem rá a tepsire és ott töltöttem meg, így könnyebb volt vele bánni.)
6. Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes lángon 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.
Cseresznyés galette, mascarponés-diós krémmel recepthez fűződő történet, jótanács
Sütőből kivéve kicsit hűlni hagyjuk, majd langyosan tálaljuk.
Kedves Hábeja! A recept kinyomtatható amennyiben ön be van jelentkezve mint aktív felhasználónk. A nyomtatás gombra kattintva a rendszer előképet mutat és ezzel párhuzamosan automatikusan elindul a nyomtatás. Ellenőriztük, így azt kell, hogy írjam, az ön rendszerében kell keresni a hiba okát.
Szerettem volna kinyomtatni, de nem lehet :(
Nagyon jól néz ki:) A receptet olvasva finom is lehet.
Nagyon szép!