Felfalható adventi naptár
Elkészítés módja
1. A puha (szoba hőmérsékletű) vajat (margarint) először magában, majd a cukorral keverjük habosra. A mézet, a fűszerkeveréket, a szódabikarbónát és a sót is belekeverjük, majd a vízzel és a liszttel addig gyúrjuk, míg sima tészta nem lesz belőle. Ha ragadna, egy kevés lisztet adjunk még hozzá. Cipóvá formáljuk, majd egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
2. Másnap, még mielőtt nekilátunk a sütésnek, kartonpapírból vágunk, egy kb. 25 centi széles, 45 centi magas fenyőfa formát, amin berajzoljuk azt is, hogyan vágjuk majd a tésztát 24 részre. Ez az a pillanat, amikor ügyes gyermekeinket is befoghatjuk a munkára. A tésztát meglisztezett gyúrólapon 3-4 milliméter vékonyságúra ellapítjuk, a sablont rátesszük és körbevágjuk. Az így kapott fenyőt 24 részre vágjuk, a sablonon bejelöltek szerint, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és forróra előmelegített sütőben (210 °C, légkeveréses sütőben 190 °C) 7-8 perc alatt megsütjük.Közben a maradék tésztából különféle, nagyjából 6 centis formákat (karácsonyfát, szívet, korongokat...) szaggatunk, és egy másik tepsiben ezt is megsütjük.
3. A sziruphoz való vizet a cukorral fölforraljuk, majd a még forró sült „mézeseket\" megkenegetjük vele. Hűlni hagyjuk.
4. A kétféle csokoládét fölolvasztjuk, majd a fenyő darabkáit vékonyan bevonjuk vele. Mielőtt a csokoládé megszilárdulna rajta, mazsolával, kis kockákra vágott aszalt gyümölccsel, mogyoróval stb. díszítjük, de ne feledkezzünk el arról, hogy majd a számoknak is helyet kell adni!
5. A mázhoz a tojásfehérjét félig felverjük, majd annyi porcukrot dolgozunk bele, hogy sűrűn folyós massza legyen. Zsírpapírból hajtogatott „habzsákba\" töltjük, és a kis süteményeket 1-24-ig ezzel megszámozzuk.
6. Amikor a bevonata megszilárdult, egy szép nagy, lapos tálon összeállítjuk a fenyőt. Száraz, hűvős helyen tároljuk, s persze közben naponta csemegézünk belőle.
Felfalható adventi naptár recepthez fűződő történet, jótanács
Az adventi időszak alatt tettekben is, lélekben is az év legnagyobb és legszebb ünnepére készülünk. A várakozás egyik kedves jelképe az adventi naptár, melyen kis ablakok tartogatnak meglepetést vagy éppen csokoládét minden napra. Az úgynevezett hamis mézes tésztájából finom, felfalható „naptárat\" magunk is készíthetünk!
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.