Birkapörkölt bográcsban

Elkészítés módja
1. A szalonnát csíkokra vágjuk, zsírját kisütjük.
2. A nagyobb darabokra vágott vöröshagymát a fokhagymával együtt megdinszteljük és köménymagot is pirítunk hozzá.
3. A birkahúst hozzáadva addig pirítjuk, míg a hús elfehéredik.
4. Az sem baj, ha néhol kicsit meg is pörkölődik (azért pörkölt).
5. Sózzuk, borsozzuk és csak annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje. Lassú tűzön sokáig főzzük. Nagyon fontos! Csak ugyanabból a birkából főzzünk. Kis korkülönbség is azt eredményezheti, hogy az egyik húsdarab megfő, míg a másik kemény marad.
6. A belsőséget egy óra főzés után adjuk hozzá.
7. Ha már kicsit puhult a hús, adhatunk hozzá zöldfűszert is. Legjobban a kakukkfű illik hozzá, de ízlés szerint más is tehető bele. Csípős paprikát ízlés szerint tegyünk bele. Többször kóstoljuk meg!
8. Ha úgy érezzük, már majdnem megfőtt, akkor a vörösborban elkeverjük az őrölt pirospaprikát és a pörköltre öntjük.
9. A bor csersav tartalma a még szét nem főtt hagymát is szétrobbantja, amellett, hogy különleges ízt ad pörköltünknek.
10. Kevéssel a főzés vége előtt nagyon vékonyra szelt vöröshagymát vagy újhagymát és néhány gerezd nagyon apróra vágott fokhagymát is adjunk hozzá. A friss ízek szintén feldobják ételünket.
11. Tálaláskor, vékony karikára vágott hagymát, újhagymát, csípős paprikaszeleteket kínáljunk, külön tányéron.
12. Mindenki kedvére ízesítheti.
Birkapörkölt bográcsban recepthez fűződő történet, jótanács
Ezt a birkapörköltet a Gyulai Kisüsti Pálinkafesztiválon készítettük, ahol a zsűri különdíjjal jutalmazta.
Remélem, nem vétek a szabályok ellen, hogy megosztom, a birkapörkölt készítéséről szóló blogbejegyzésemet. ebben, a kérdésre is található válasz: http://gasztropajtibogracsa.blogspot.hu/2013/04/birkaporkolt-bogracsban-gyulai-var.html
Még nem ettem birkahúst egyáltalán.Szerintem nem is fogok,mivel nem lehet kapni.Csak bárányt fogyasztottunk,az finom.Azt hallottam,hogy a faggyúja miatt a birkának jellegzetes íze van,vagy legalábbis zsíros.Mit tud erről mondani?Érdekelne.Köszönöm:Zsuzsa.
Még nem ettem birkahúst egyáltalán.Szerintem nem is fogok,mivel nem lehet kapni.Csak bárányt fogyasztottunk,az finom.Azt hallottam,hogy a faggyúja miatt a birkának jellegzetes íze van,vagy legalábbis zsíros.Mit tud erről mondani?Érdekelne.Köszönöm:Zsuzsa.