Tejfölös lencsegulyás

Tejfölös lencsegulyás recept
Hozzávalók
•  1 kisebb füstölt csülök
•  40 dkg lencse
•  2 közepes vöröshagyma
•  4 gerezd fokhagyma
•  40 dkg kicsontozott marhalábszár
•  4 evőkanál olaj vagy 5-6 deka zsír
•  1 kiskanál jóféle pirospaprika
•  2 sárgarépa
•  1 mokkáskanál őrölt fekete bors
•  1-2 babérlevél
•  1 kiskanál Erős Pista vagy csípős Piros Arany
•  1 kis pohár (1.5 dl) tejföl
•  2-3 kiskanál mustár
•  1 evőkanál finomliszt
• 
•  fél citrom leve
•  1 evőkanál kristálycukor

Elkészítés módja

1. A bográcsolást megelőző este a füstölt csülköt egy fazékban, annyi vízben, amennyi jól ellepi, puhára főzzük és levében hűlni hagyjuk. A lencsét átválogatjuk, megmossuk, majd hideg vízbe áztatjuk; de ez akár ráér másnap is, amíg a lábszár puhul.

2. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk. A lábszárat kb. 2 centis kockákra vágjuk. Egy bográcsot közepesen erős tűz fölé állítunk, és az olajat megforrósítjuk benne. A hagymát rádobjuk, megfonnyasztjuk, majd a fokhagymával pirítjuk még fél percig. A húst rárakjuk, kevergetve fehéredésig pirítjuk, a pirospaprikával meghintjük és ráöntünk 4-5 decit a füstölt hús főzőlevéből. Amint forr, lefödjük, kis láng fölött kb. 1 óra 15 perc alatt majdnem puhára pároljuk.

3. A lencsét leszűrjük, a lábszárhoz adjuk a karikákra vágott sárgarépával együtt. A füstölt hús főzőlevét ráöntjük, szükség esetén vizet is adunk hozzá. Akkor jó, ha az egészet 2-3 ujjnyira ellepi. A borssal és a babérlevéllel fűszerezzük, az Erős Pistával tüzesítjük. Újra lefedjük, kb. 35 perc alatt együtt puhára főzzük. A tejfölt a mustárral, a liszttel és egy kevés hideg vízzel simára keverjük, majd öntünk hozzá egy merőkanálnyit a lencse főzőlevéből is. Egyszerre a bográcsba zúdítjuk, kevergetve pár percig forraljuk. Végül pár csepp citromlével és a cukorral kellemesen pikánsra ízesítjük, ha kell, utánafűszerezzük.

4. Ne feledkezzünk el a főtt füstölt csülökről sem. Kicsontozzuk, és kockákra vágva annyit rakunk belőle a levesbe, amennyihez éppen kedvünk van.

Tejfölös lencsegulyás recepthez fűződő történet, jótanács

A gulyás ízét csemege vagy csípős gulyáskrémmel, csemege Piros Arannyal és pörköltízesítővel is megbolondíthatjuk.

A leírásban szereplő Tejfölös lencsegulyás recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.