Tejfölös lencsegulyás
Elkészítés módja
1. A bográcsolást megelőző este a füstölt csülköt egy fazékban, annyi vízben, amennyi jól ellepi, puhára főzzük és levében hűlni hagyjuk. A lencsét átválogatjuk, megmossuk, majd hideg vízbe áztatjuk; de ez akár ráér másnap is, amíg a lábszár puhul.
2. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk. A lábszárat kb. 2 centis kockákra vágjuk. Egy bográcsot közepesen erős tűz fölé állítunk, és az olajat megforrósítjuk benne. A hagymát rádobjuk, megfonnyasztjuk, majd a fokhagymával pirítjuk még fél percig. A húst rárakjuk, kevergetve fehéredésig pirítjuk, a pirospaprikával meghintjük és ráöntünk 4-5 decit a füstölt hús főzőlevéből. Amint forr, lefödjük, kis láng fölött kb. 1 óra 15 perc alatt majdnem puhára pároljuk.
3. A lencsét leszűrjük, a lábszárhoz adjuk a karikákra vágott sárgarépával együtt. A füstölt hús főzőlevét ráöntjük, szükség esetén vizet is adunk hozzá. Akkor jó, ha az egészet 2-3 ujjnyira ellepi. A borssal és a babérlevéllel fűszerezzük, az Erős Pistával tüzesítjük. Újra lefedjük, kb. 35 perc alatt együtt puhára főzzük. A tejfölt a mustárral, a liszttel és egy kevés hideg vízzel simára keverjük, majd öntünk hozzá egy merőkanálnyit a lencse főzőlevéből is. Egyszerre a bográcsba zúdítjuk, kevergetve pár percig forraljuk. Végül pár csepp citromlével és a cukorral kellemesen pikánsra ízesítjük, ha kell, utánafűszerezzük.
4. Ne feledkezzünk el a főtt füstölt csülökről sem. Kicsontozzuk, és kockákra vágva annyit rakunk belőle a levesbe, amennyihez éppen kedvünk van.
Tejfölös lencsegulyás recepthez fűződő történet, jótanács
A gulyás ízét csemege vagy csípős gulyáskrémmel, csemege Piros Arannyal és pörköltízesítővel is megbolondíthatjuk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.