Zöldborsós, gombás zúzapörkölt
Elkészítés módja
1. A csirkezúzát, miután ellenőriztük, hogy jól meg van tisztítva, félbe, a nagyobbakat három részre vágjuk. Ha pulykazúzát főzünk, azt 2-2,5 centis kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk és egy bográcsban, az olajon vagy zsíron (illetve az apró kockákra vágott szalonna kisütött zsírján), közepesen erős tűz fölött megfonnyasztjuk.
2. A zúzát rádobjuk, és kevergetve vagy a bográcsot a fülénél rázogatva, 10-15 perc alatt fehéredésig pirítjuk. A pirospaprika felével meghintjük, éppen csak összekeverjük, majd azonnal nehogy a paprika megégjen, ráöntünk egy pohár vizet. Megsózzuk (bátran kezdjünk 1 csapott evőkanálnyival), megborsozzuk, lefödjük, és nem túl erős tűz fölött (a bográcsot feljebb emelve) a zúzát 1,5-2 óra alatt puhára pároljuk. Néha megkeverjük, elfövő levét folyamatosan pótoljuk, és félidőben a száráról lecsipkedett és apróra vágott rozmaringgal, a zúzott fokhagymával és a majoránnával fűszerezzük, az Erős Pistával tüzesítjük. Amikor kész, a tűzről levesszük, várunk vele pár percet, hogy a zsírja följöjjön a tetejére, és ebbe hintjük bele a pirospaprika másik felét. Amint a zsír szépen beitta a paprikát, újra a tűz fölé tesszük.
3. A paradicsom szárát kimetsszük, a paprikát kicsumázzuk, mindkettő húsát apróra vágjuk, majd a cikkekre darabolt gombával együtt az újra forrásban lévő zúzához keverjük. Egy kevés vizet öntünk rá, 10 percig főzzük, majd levével együtt ráöntjük a konzervborsót is.
4. Már csak 4-5 percig főzzük, végül megkóstoljuk, utánasózzuk, utánafűszerezzük. Puha fehérkenyérrel tálaljuk.
Zöldborsós, gombás zúzapörkölt recepthez fűződő történet, jótanács
Hiába főzzük a zúzát 2-3 órán át, a szaftja nem lesz olyan sűrű, mint a marha- vagy a sertéshúsból főzött pörkölteké. Márpedig a pörkölt akkor az igazi, ha „vastag” leve van. Ezt a zúza esetében úgy érhetjük el, hogy 1 púpozott evőkanál finomlisztet 2 deci hideg vízzel simára keverünk, majd ezt a habarást a kész pörkölthöz öntjük. Kevergetve 2-3 percig forraljuk, ezalatt a szaftja kellően besűrűsödik. Ha kell, öntünk még hozzá egy kevés vizet, és utánaízesítjük.
Ahogyan a név mondja: Meste! Szakács! Finom!