Zöldborsós, gombás zúzapörkölt

Zöldborsós, gombás zúzapörkölt recept
Hozzávalók
•  1.5 kg megtisztított csirke- vagy pulykazúza
•  2-3 nagyobb vöröshagyma
•  6-7 evőkanál olaj vagy 8–10 deka zsír (de lehet kb.15 dkg füstölt szalonna kisütött zsírja is)
•  1 evőkanál jóféle pirospaprika
• 
•  fél kiskanál őrölt fekete bors
•  1 kisebb ág rozmaring
•  4 gerezd fokhagyma
•  1 kiskanál majoránna
•  fél kiskanál Erős Pista
•  1-1 paradicsom és zöldpaprika
•  40 dkg csiperkegomba
•  1 nagy doboz (545 gramm) konzerv zöldborsó

Elkészítés módja

1. A csirkezúzát, miután ellenőriztük, hogy jól meg van tisztítva, félbe, a nagyobbakat három részre vágjuk. Ha pulykazúzát főzünk, azt 2-2,5 centis kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk és egy bográcsban, az olajon vagy zsíron (illetve az apró kockákra vágott szalonna kisütött zsírján), közepesen erős tűz fölött megfonnyasztjuk.

2. A zúzát rádobjuk, és kevergetve vagy a bográcsot a fülénél rázogatva, 10-15 perc alatt fehéredésig pirítjuk. A pirospaprika felével meghintjük, éppen csak összekeverjük, majd azonnal nehogy a paprika megégjen, ráöntünk egy pohár vizet. Megsózzuk (bátran kezdjünk 1 csapott evőkanálnyival), megborsozzuk, lefödjük, és nem túl erős tűz fölött (a bográcsot feljebb emelve) a zúzát 1,5-2 óra alatt puhára pároljuk. Néha megkeverjük, elfövő levét folyamatosan pótoljuk, és félidőben a száráról lecsipkedett és apróra vágott rozmaringgal, a zúzott fokhagymával és a majoránnával fűszerezzük, az Erős Pistával tüzesítjük. Amikor kész, a tűzről levesszük, várunk vele pár percet, hogy a zsírja följöjjön a tetejére, és ebbe hintjük bele a pirospaprika másik felét. Amint a zsír szépen beitta a paprikát, újra a tűz fölé tesszük.

3. A paradicsom szárát kimetsszük, a paprikát kicsumázzuk, mindkettő húsát apróra vágjuk, majd a cikkekre darabolt gombával együtt az újra forrásban lévő zúzához keverjük. Egy kevés vizet öntünk rá, 10 percig főzzük, majd levével együtt ráöntjük a konzervborsót is.

4. Már csak 4-5 percig főzzük, végül megkóstoljuk, utánasózzuk, utánafűszerezzük. Puha fehérkenyérrel tálaljuk.

Zöldborsós, gombás zúzapörkölt recepthez fűződő történet, jótanács

Hiába főzzük a zúzát 2-3 órán át, a szaftja nem lesz olyan sűrű, mint a marha- vagy a sertéshúsból főzött pörkölteké. Márpedig a pörkölt akkor az igazi, ha „vastag” leve van. Ezt a zúza esetében úgy érhetjük el, hogy 1 púpozott evőkanál finomlisztet 2 deci hideg vízzel simára keverünk, majd ezt a habarást a kész pörkölthöz öntjük. Kevergetve 2-3 percig forraljuk, ezalatt a szaftja kellően besűrűsödik. Ha kell, öntünk még hozzá egy kevés vizet, és utánaízesítjük.

A leírásban szereplő Zöldborsós, gombás zúzapörkölt recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (pörkölt, zúzapörkölt) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Zöldborsós, gombás zúzapörkölt recept - 1 hozzászólás

  1. kissmarton
    kissmarton #10077 2019. 05. 07. 14:36 Válasz

    Ahogyan a név mondja: Meste! Szakács! Finom!

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Zöldborsós, gombás zúzapörkölt recept - 1 hozzászólás

  1. kissmarton
    kissmarton #10077 2019. 05. 07. 14:36 Válasz

    Ahogyan a név mondja: Meste! Szakács! Finom!

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.