Zöldbableves

Elkészítés módja
1. A zöldbabot megmossuk, mindkét végét levágva kiszálkázzuk (a zsengénél nem kell szálkázni), majd 2 centis darabokra vágjuk. Egy lábasba szórjuk, kb. 1,2 liter vizet öntünk rá, fölforraljuk.
2. Megsózzuk, a lehéjazott, finomra vágott vöröshagymát hozzáadjuk. Kis lángon, lefödve kb. 20 percig főzzük, ezalatt a bab megpuhul.
3. Közben az olajból meg a lisztből zsemleszínű rántást készítünk (serpenyőben kissé megforrósítjuk az olajat, majd rászórjuk a lisztet és kevergetve kb. 2 perc alatt zsemleszínűre pirítjuk). A tűzről lehúzva a pirospaprikával színezzük, és a fölaprított petrezselymet is belekeverjük.
4. Ha ez a rántás kihűlt, a cukorral, az ecettel meg a tejföllel (aki nem tesz bele tejfölt, egy kevés hideg vízzel) összedolgozzuk. Egy kevés forró levessel simára keverjük, majd a babhoz öntjük. 2-3 percig kevergetve forraljuk, ezalatt leve kissé besűrűsödik. Ha kell, utánaízesítjük.
Zöldbableves recepthez fűződő történet, jótanács
Vegyes zöldséggel kiegészülve is készülhet. Ehhez 2-3 sárgarépát és 1 petrezselyemgyökeret megtisztítunk, karikákra (ha vastagok, akkor félkarikákra) vágunk, és a babbal együtt tesszük fel főni. Júniustól szeptemberig friss, az év többi hónapjában fagyasztott zöldbabból főzhetjük. Karikákra vágott virslivel vagy kolbásszal is gazdagíthatjuk, amit akkor rakunk bele, amikor a bab félig megpuhult.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.