Szüreti marhapörkölt
Elkészítés módja
1. A húst megmossuk, majd – miután a nedvességet leitattuk róla – 2,5-3 centis kockákra vágjuk. A hagymát meg a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és a hússal együtt az olajban, egy lábasban megpirítjuk; vagyis addig sütjük, amíg a lábszár körös-körül ki nem fehéredik, a hagyma pedig aranysárga nem lesz.
2. Ekkor a pirospaprikával meghintjük, egy kevés vízzel (kb. 1,5 deci) fölöntjük, és kb. 1 kiskanál sóval ízesítjük, a köménymaggal meg a cseresznyepaprikával fűszerezzük.
3. A paradicsom szárát kimetsszük, a paprikát kicsumázzuk, mindkettő húsát apróra vágjuk, és a húshoz keverjük. Ha lecsót használunk, akkor azt is föl kell aprítani. A lábast lefödjük, és a húst kis lángon 1,5-2 óra alatt vajpuhára pároljuk; közben néha megkeverjük, és ha ezalatt zsírjára sülne, egy kevés vizet mindig aláöntünk. Köretnek tarhonya, galuska vagy sós burgonya illik hozzá.
Szüreti marhapörkölt recepthez fűződő történet, jótanács
A marhapörköltet „divatos” vörösborral is ízesíteni. A fenti mennyiséghez kb. 0,4 decinyit tehetünk, amit kb. 10 perccel azelőtt öntsünk bele, hogy a hús teljesen megpuhul. Többet semmiképp ne adjunk hozzá, mert elrontja az étel ízét!
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.