Bélszín vagy hátszín sütve

Bélszín vagy hátszín sütve recept
Hozzávalók
•  70 dkg bélszín vagy hátszín
•  2 evőkanál mustár
•  2 mokkáskanál őrölt fekete bors
• 
a sütéshez és a pácoláshoz:
•  olaj

Elkészítés módja

1. A bélszín tetején húzódó vékony fehér hártyát éles késsel lefejtjük, majd a pecsenyét a mustár és 1 mokkáskanál őrölt fekete bors keverékével bedörzsöljük. Egy akkora tálba tesszük, amekkorába éppen belefér, majd annyi olajat öntünk rá, amennyi ellepi. (Ha túl nagy tálba tesszük, sokkal több olaj kell rá.) Hűtőszekrényben így érleljük 3-5 napon át, közben párszor megforgatjuk

2. Az érlelt húst megsózzuk, enyhén megborsozzuk és forró olajon körös-körül átsütjük. Egy tepsibe fektetjük, és visszamaradó „zsírját” rálocsoljuk. Előmelegített sütőben – a közepesnél erősebb (200 °C) lánggal – angolosra, azaz véresre, vagy félangolosra (ilyenkor a közepe rózsaszín marad) sütjük, vagy teljesen átsütjük. Az angolos bélszínt kb. 15, a hátszínt 25; a félangolos bélszínt kb. 25, a hátszínt kb. 35; a teljesen átsült bélszínt kb. 35, a hátszínt kb. 45 percig sütjük vastagságuktól függően.

3. Az eredményt ujjnyomással ellenőrizhetjük: ha a pecsenye tapintásra puha, akkor angolos; ha rugalmas, akkor félangolos; ha kemény akkor pedig átsült. Fontos, hogy a sütés félidejében a húst egyszer megfordítsuk. Felszeletelve, különböző mártásokkal és köretekkel tálalhatjuk. A húst kihűtve, vékonyan felszeletelve, egy kevés aszpikkal fényezve hidegtálra is tehetjük. Az egészben sült húst rostjaival párhuzamosan vékony csíkokra vágott füstölt szalonnával is megtűzdelhetjük.

4. Szeletben is süthetjük. Ilyenkor a húst négy egyforma szeletre vágjuk, de nem verjük ki. Megsózzuk, megborsozzuk, és olajon nagy lángon minden oldalát megsütjük. Ezután előmelegített forró sütőben (220 ºC) végig nagy lánggal az angoloshoz 5-6 percig, a félangoloshoz 7-8 percig, az átsülthöz 10-12 percig sütjük. A sütést mindig az utolsó percre hagyjuk, mert a hús frissen az igazi. A félangolos, illetve átsült változatnál a sütés lerövidíthető, ha a hússzeleteket egy kissé kiverjük.

A leírásban szereplő Bélszín vagy hátszín sütve recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (bélszín) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.