Szatmári töltött káposzta

Szatmári töltött káposzta recept
Hozzávalók
•  2 nagyobb fej savanyú káposzta
•  2 vöröshagyma
•  4 evőkanál olaj
•  1 evőkanál jóféle pirospaprika
•  1 evőkanálnyi sóban eltett házi darált paprika vagy Édes Anna
•  30 dkg kukoricadara
•  30 dkg füstölt tarja (főtt is jó)
•  30 dkg darálni való sertéshús
•  10 dkg füstölt szalonna
•  kb. 1.5 kiskanál só
•  1 mokkáskanál őrölt fekete bors
•  2 gerezd fokhagyma
•  1 mokkáskanál borsikafű
a levéhez:
•  1 liter 100%-os paradicsomlé
•  10 dkg paradicsompüré
•  2 evőkanál kristálycukor
•  1 kiskanál só
a tálaláshoz:
•  tejföl (ez el is maradhat)

Elkészítés módja

1. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk és az olajon megfonnyasztjuk. A tűzről lehúzva a pirospaprikát és a házi darált paprikát vagy Édes Annát belekeverjük, majd a darát is hozzáadjuk. A kétféle húst a szalonnával együtt ledaráljuk, megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával és a borsikafűvel fűszerezzük, végül a paprikás kukoricadarával összedolgozzuk.

2. A káposztafejekről 8 nagy vagy 16 kisebb levelet lefejtünk, a többit vékony csíkokra vágjuk, és egy cseréptál vagy egy lábas aljára terítjük. A káposztalevelek vastag erét elvékonyítjuk, majd a leveleket félbe vagy akár három-négy részre is vághatjuk. Nagyjából 1-1 evőkanálnyi tölteléket halmozunk rájuk, és nem túl szorosan (hogy a kukoricadarának legyen helye megduzzadni) batyuba hajtjuk. Személyenként 4 ilyen kicsi tölteléket csinálunk, az aprókáposztára rakjuk.

3. A paradicsomlevet a paradicsompürével, 0,5 liter vízzel, a cukorral és a sóval összekeverjük, a káposztára öntjük. Akkor jó, ha a töltelékeket éppen ellepi. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk, és kb. 1,5 óra alatt puhára pároljuk. Közben többször megrázzuk az edényt, nehogy a káposzta leégjen, de keverni nem szabad, nehogy összetörjön. Ha kell, elfövő levét pótoljuk. Készülhet sütőben is: a lefedett ételt kb. 150 °C-os sütőben kb. 2 órán át sütjük-pároljuk. Tálaláskor tejföllel is meglocsolhatjuk.

Szatmári töltött káposzta recepthez fűződő történet, jótanács

Málékásás és tarpai néven is ismert a töltött káposztának ez a változata, ahol a töltelékbe kukoricadara kerül.

A leírásban szereplő Szatmári töltött káposzta recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (töltött káposzta) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Még több tarja recept
Még több tarja recept

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.