Rakott burgonya

Elkészítés módja
1. A burgonyát kefével dörzsölgetve alaposan megmossuk, majd héjában, enyhén sós vízben puhára főzzük. Akkor jó ha hústűvel könnyen bele tudunk szúrni a közepéig.
2. Ezután leszűrjük, megvárjuk amíg langyosra hűl, meghámozzuk, és 0,5 centi vastag karikákra vágjuk. Egy közepes (20 x 30 centis) tűzálló tálat vagy kistepsit kivajazunk, morzsával behintjük, a burgonya felét beleterítjük. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, a tejföl felét rálocsoljuk.
3. A főtt tojást meg a lehéjazott kolbászt karikákra vágjuk, egyenletesen a burgonyára halmozzuk. A maradék burgonyával az egészet befedjük, enyhén megsózzuk, megborsozzuk, a tejföl másik felével meglocsoljuk. A tetejére sajtot reszelünk, végül sütőben, nagy lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) 15-20 percig sütjük.
Rakott burgonya recepthez fűződő történet, jótanács
Vegetáriusok kolbász (virsli) helyett pirított gombával is rétegezhetik; illetve készíthetik gabonakolbásszal is. A disznótorossal rakott krumpli különösen akkor takarékos megoldás, ha marad 30-40 deka véres- és májas hurka, valamint kolbász vegyesen, ami már nem elegendő önálló fogásként a családnak. Ekkor a disznóságokat, miután a belet lehúztuk róluk, karikákra vágjuk, így rétegezzük a krumplival kolbász helyett. Aki szereti az olajos konzervszardíniát vagy tonhalat, kolbász helyett bátran használhatja rakott krumpliba, egész különlegessé teszi ezt az egyszerű ételt.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.