Svéd vaníliakrémes epertorta (Jordgubbstårta)
Elkészítés módja
1. Válasszuk külön a tojásokat, a sárgáját verjük fel a cukorral.
2. Olvasszuk fel a vajat és adjuk hozzá a tojáshoz.
3. Reszeljük le a citrom héját.
4. Keverjük bele a sütőport a lisztbe, adjuk hozzá a vaníliás cukrot vagy esszenciát, keverjük össze és öntsük hozzá a tejet, adjuk hozzá a citromhéjat.
5. Kenjük be vajjal a 20 vagy 24 centiméter átmérőjű tortaformát, szórjuk be a zsemlemorzsával, öntsük bele a tésztát.
6. Süssük 175°C (350°F) 25-35 percig.
7. Amikor kihűlt, vágjuk háromfelé.
Vaníliakrém:1. Kaparjuk ki a vaníliából a "húst".
2. Tegyük fel főni a tejet, dobjuk bele a rudat, meg a kikapart vaníliát.
3. Forraljuk fel.
4. Keverjük össze a tojássárgáját a cukorral meg a kukorica-keményítővel.
5. Adjuk hozzá a vaníliás tejhez.
6. Melegítsük fel a tejet kis lángon.
7. Nem szabad felforralni!
8. Amint besűrűsödik, húzzuk le a tűzről.
9. Adjuk hozzá a vajat és hűtsük ki.
Epertöltelék: 1 Dobjuk bele a megmosott és lecsumázott epret egy turmixgépbe és turmixoljuk össze a cukorral.2. Adhatunk hozzá gyümölcsfixálót, hogy ne engedjen levet.
Dekoráció1. Adagoljuk az eperturmixot az alsó tortalapra, helyezzük rá a második lapot, öntsük rá a krémet.
2. A torta tetejét díszítsük ki a felvert tejszínhabbal és a friss eprekkel.
Svéd vaníliakrémes epertorta (Jordgubbstårta) recepthez fűződő történet, jótanács
Eredeti svéd recept.
Szép tortát sütöttél:))
Köszönöm, igazi tavaszi "falat"
Nagyon szép!