Karamelltorta

Karamelltorta recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  8 dkg porcukor
•  1 evőkanál olaj
•  8 tojás
•  9 evőkanál (18 dkg) kristálycukor
•  csipetnyi só
•  8-8 dkg darált dió és finomliszt
•  fél csomag sütőpor
a forma kikenéséhez:
•  vaj vagy sütőmargarin
•  finomliszt
a krémhez:
•  3 tojás
•  1 tojássárgája
•  38 dkg porcukor
•  1 csomag vaníliás cukor
•  4 evőkanál erős feketekávé
•  8 dkg dióbél
•  1 evőkanál olaj
•  40 dkg vaj vagy sütőmargarin

Elkészítés módja

1. A tésztához való porcukrot egy serpenyőben világosbarnára karamellizáljuk, majd megolajozott alufólia lapra öntjük, dermedni hagyjuk. Ha kihűlt, zacskóba tesszük, és sodrófát görgetve rajta összetörjük.

2. A tojások sárgáját 5 evőkanál cukorral 4-5 perc alatt fehéredésig keverjük, a pirított cukrot beleszitáljuk. Ami marad, jó lesz díszítésnek a torta tetejére.

3. A tojások fehérjét csipetnyit sózzuk – így nem esik össze, amíg a tésztát előkészítjük –, majd kemény habbá verjük, a vége felé kanalanként a maradék cukrot is beleszórjuk.

4. A diót a liszttel és a sütőporral összeforgatjuk, egyharmadát a cukros tojássárgájához adjuk. Egyharmadnyi tojáshabot beleforgatunk. A többi hozzávalót ugyanígy, részletenként adjuk hozzá.

5. Egy 24 centi átmérőjű, kivajazott, belisztezett tortaformába simítjuk, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 35 percig sütjük. Ha túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk.

6. A krémhez a tojásokat, a tojássárgáját és 30 deka porcukrot lábasba töltünk. Vízgőzre téve, kevergetve 10-15 perc alatt sűrűre főzzük. A tűzről levéve a vaníliás cukorral és a kávéval ízesítjük. Többször megkeverjük, amíg kihűl. Akkor jó, ha olyan állagú, mint a borhab.

7. A maradék cukrot egy serpenyőben karamellizáljuk, a diót hozzáadjuk. Megolajozott alufóliára halmozzuk, majd ha kihűlt, megdaráljuk, mint a diót szokás. A tojásos, kávés krémbe forgatjuk.

8. A puha (szoba hőmérsékletű) vajat (margarint) habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a cukros keveréket is. A tésztát lapjában 3 részre vágjuk, és a krémmel úgy töltjük meg, hogy az oldalára meg a tetejére is jusson belőle. Tetejét a félretett nagyobb szemű karamellel megszórjuk. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.

A leírásban szereplő Karamelltorta recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (torta, karamell, karamell torta) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.