Hangyaboly torta
Elkészítés módja
1. A piskótához a tojások sárgáját a cukor kétharmadával krémesre, fehéredésig keverjük. Ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 2-3 perc. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is beledolgozzuk. Egyharmadát a cukros tojássárgájára tesszük, de még nem keverjük el. A lisztet a kakaóporral összeforgatjuk, egyharmadát az előzőekre szitáljuk, így nem lesz csomós, majd óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk. A maradék habot és lisztet ugyanígy, két részletben keverjük bele. Egy nagy tepsit kikenünk, belisztezünk. vagy sütőpapírral kibéleljük. A masszát egyenletesen rásimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 18 –20 perc alatt megsütjük.
2. A krémhez a mazsolát rumba áztatjuk. A gesztenyemasszát szobahőmérsékleten fölengedjük, majd a porcukorral és a puha (szobameleg) vajjal vagy margarinnal összedolgozzuk. A rumos mazsolát hozzáadjuk.
3. Egy kerek, kb. 2 liter űrtartalmú félgömb alakú formát folpackkal vagy alufóliával kibélelünk. A tésztából egy akkora – kb. 20 centis – korongot kivágunk, amekkora pontosan ráilleszkedik a forma tetejére. Ezt félretesszük, a többi piskótát pedig jó apróra morzsoljuk. Ennek a piskóta morzsaléknak felét a gesztenyekrémbe keverjük, amit azután a kibélelt formába simítunk. A piskótakorongot ráillesztjük, egy kicsit rá is nyomkodjuk, majd hűtőszekrényben dermesztjük kb. 2 órán át.
4. Azt a lapos tálat, amin majd tálaljuk a tortát, a teli forma aljára szorítjuk, majd egy határozott mozdulattal megfordítjuk, így a torta a tálra csusszan. A fóliát (folpackot) lehúzzuk róla, s helyette rászórjuk a megmaradt piskótamorzsát úgy, hogy a gesztenyekrémet mindenütt befedje.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.