Piskóta (alaprecept)

Piskóta (alaprecept) recept
Hozzávalók
•  6 tojás
•  6 evőkanál kristálycukor
•  6 evőkanál finomliszt
a tepsi kikenéséhez:
•  vaj vagy sütőmargarin
•  finomliszt

Elkészítés módja

1. A tojások sárgáját a cukor kétharmadával krémesre, fehéredésig keverjük. Ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 3-4 perc. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végefelé a maradék cukrot is beledolgozzuk.

2. Egyharmadát a cukros tojássárgájára tesszük, de még nem keverjük el. A liszt egyharmadát rászitáljuk, így nem lesz csomós, majd óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk. A maradék habot és lisztet ugyanígy, két részletben keverjük bele.

3. Egy nagy tepsit kivajazunk, belisztezünk vagy sütőpapírral kibélelünk. A masszát egyenletesen rásimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165°C) kb. 20 perc alatt megsütjük.

4. Ha nem lapot, hanem piskótakorongot sütünk, akkor a masszát kivajazott, belisztezett vagy sütőpapírral bélelt, 24 centi átmérőjű tortaformába simítjuk, majd ugyancsak közepes lánggal 30-35 percig sütjük. Akkor jó, ha a szélén a forma falától láthatóan kezd elválni, s a közepébe szúrt tűre nem tapad ragacsos massza.

Piskóta (alaprecept) recepthez fűződő történet, jótanács

Ha a recept szerint a piskótakorongot lapjában 3 részre kell vágni, akkor 1 tojással, 1 evőkanál cukorral és ugyanennyi liszttel többet számítsunk, hogy nagyobb legyen a tészta, és könnyebben felvághassuk. Ha kakaós piskótát sütünk, 1 evőkanálnyi keserű kakaóport használjunk ugyanennyi finomliszt helyett, és a cukorral felvert tojássárgájába öntsünk 1 evőkanál vizet. Diós piskóta esetében 2 evőkanál finomlisztet helyettesítsünk ugyanennyi darált dióval. Piskótatekercs készítéséhez a kisült piskótalap tetejét liszttel enyhén behintjük, gyúrólapra borítjuk, még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt (már ha volt rajta), és feltekerve újra belecsomagoljuk (konyharuhába is lehet). Azért még melegen, mert ha kihűlt törik, nem csavarható.

A leírásban szereplő Piskóta (alaprecept) recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (piskóta) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.