Piskóta (alaprecept)

Elkészítés módja
1. A tojások sárgáját a cukor kétharmadával krémesre, fehéredésig keverjük. Ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 3-4 perc. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végefelé a maradék cukrot is beledolgozzuk.
2. Egyharmadát a cukros tojássárgájára tesszük, de még nem keverjük el. A liszt egyharmadát rászitáljuk, így nem lesz csomós, majd óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk. A maradék habot és lisztet ugyanígy, két részletben keverjük bele.
3. Egy nagy tepsit kivajazunk, belisztezünk vagy sütőpapírral kibélelünk. A masszát egyenletesen rásimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165°C) kb. 20 perc alatt megsütjük.
4. Ha nem lapot, hanem piskótakorongot sütünk, akkor a masszát kivajazott, belisztezett vagy sütőpapírral bélelt, 24 centi átmérőjű tortaformába simítjuk, majd ugyancsak közepes lánggal 30-35 percig sütjük. Akkor jó, ha a szélén a forma falától láthatóan kezd elválni, s a közepébe szúrt tűre nem tapad ragacsos massza.
Piskóta (alaprecept) recepthez fűződő történet, jótanács
Ha a recept szerint a piskótakorongot lapjában 3 részre kell vágni, akkor 1 tojással, 1 evőkanál cukorral és ugyanennyi liszttel többet számítsunk, hogy nagyobb legyen a tészta, és könnyebben felvághassuk. Ha kakaós piskótát sütünk, 1 evőkanálnyi keserű kakaóport használjunk ugyanennyi finomliszt helyett, és a cukorral felvert tojássárgájába öntsünk 1 evőkanál vizet. Diós piskóta esetében 2 evőkanál finomlisztet helyettesítsünk ugyanennyi darált dióval. Piskótatekercs készítéséhez a kisült piskótalap tetejét liszttel enyhén behintjük, gyúrólapra borítjuk, még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt (már ha volt rajta), és feltekerve újra belecsomagoljuk (konyharuhába is lehet). Azért még melegen, mert ha kihűlt törik, nem csavarható.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.