Diós, mézes répatorta
Elkészítés módja
1. A tojássárgáját a mézzel, elektromos habverővel 3-4 perc alatt sűrűn folyósra keverjük. A puha (szoba hőmérsékletű) vajat vagy margarint hozzáadjuk, további 1-2 perc alatt simára keverjük. A lisztet a szódabikarbónával és a fűszerekkel (fűszerkeverékkel) összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk.
2. A répát megtisztítjuk, lereszeljük (a reszelő kis lyukú oldalán), és a durvára vágott dióval (mandulával) meg a mazsolával (földarabolt aszalt szilvával) együtt az előzőekhez adjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, szintén a masszába forgatjuk.
3. Egy 26 centi átmérőjű tortaformát kikenünk, és a répás diós keveréket belesimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 1 óra alatt megsütjük. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük: ha nem tapad rá ragacsos massza, akkor elkészült. A tortaformában hagyjuk kihűlni. Harmonikus ízű, egészséges finomság!
Diós, mézes répatorta recepthez fűződő történet, jótanács
A dió és a mandula zamatosabb, ha sütés előtt egy serpenyőben szárazon – zsiradék nélkül – megpirítjuk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.