Mazsolatorta

Elkészítés módja
1. A mazsolát szárazon megtisztítjuk, majd a rummal meglocsoljuk, és egy éjjelen át állni hagyjuk.
2. A krémhez a tojásokat tűzálló tálban kissé felverjük, a kétféle cukorral tovább habosítjuk. A vajat belemorzsoljuk (akkor jó, ha szoba hőmérsékletű) és vízgőzre állítjuk. Kevergetve krémesre főzzük, ez legalább 30 perc. Hűlni hagyjuk, majd egy éjjelen át hűtőszekrényben dermesztjük, csak így lehet másnap jó habosra keverni.
3. A tésztához a tojások sárgáját a porcukorral fehéredésig keverjük. A lecsöpögtetett mazsolát hozzáadjuk. A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük, egyharmadát a cukros tojássárgájához tesszük. A liszt egyharmadát rászitáljuk, óvatosan – nehogy törjük – átforgatjuk. A maradék lisztet és tojáshabot ugyanígy, két részletben adjuk hozzá.
4. Egy 24 centi átmérőjű, kivajazott, belisztezett tortaformába simítjuk, majd a közepesnél kicsit kisebb lánggal (170 °C; légkeveréses sütőben 155 °C) kb. 40 percig, tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt, lapjában 3 részre vágjuk, a mazsola áztatásához használt rummal meglocsoljuk. A krémmel megtöltjük, és a tetejét meg az oldalát is megkenjük vele. A tetejét mazsolával megszórjuk, majd a tortát pár órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.