Gesztenyés-csokoládés torta
Elkészítés módja
1. A tésztához a tojássárgáját tálba tesszük, a cukrot beleszórjuk, habverővel jó habosra keverjük. Ez elektromos habverővel kb. 4 perc. A gesztenyemasszát belemorzsoljuk, simára dolgozzuk. A csokoládét nagy lyukú reszelőn át hozzáreszeljük, majd apránként beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is.
2. A massza egyharmadát kikent, liszttel behintett, kb. 24 centi átmérőjű tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 18-20 percig sütjük. A maradék tésztából ugyanígy még két tortalapot sütünk.
3. A krémhez a cukrot a tejjel meg a tojásokkal egy lábasba tesszük, kevergetve 5-6 perc alatt sűrű habbá főzzük. Akkor jó, ha olyan, mint egy sűrű madártej – olyan nem lesz mint egy puding –, ami tovább sűrűsödik mialatt kihűl. Vízgőzre is tehetjük, így biztosan nem ég le, igaz, valamivel tovább (15-20 percig) tart.
4. A puha (szoba hőmérsékletű) vajat vagy margarint először magában, majd a fölengedett és elmorzsolt gesztenyepürével keverjük habosra. A rummal ízesítjük, majd kanalanként a kihűlt vaníliás krémet is hozzáadjuk.
5. A tortalapokat ezzel a krémmel megtöltjük úgy, hogy az oldalára is jusson belőle. Rövid időre behűtjük.
6. A mázhoz valókat pár perc alatt simára főzzük, majd amikor már csak langyos, a torta tetejére kenjük, és dermedni hagyjuk. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.