Gellért- (Posztobágyi-) tekercs

Gellért- (Posztobágyi-) tekercs recept
Hozzávalók
a piskótatekercshez:
•  6 tojás
•  6 evőkanál kristálycukor
•  6 evőkanál finomliszt
a töltelékhez:
•  2 dl tej
•  20 + 10 dkg kristálycukor
•  10 dkg keserű kakaópor
•  20 dkg vaj
•  10 dkg tisztított pirított natúr mogyoró
•  1 evőkanál olaj
•  35 dkg (lé nélkül mérve) kimagozott meggybefőtt (eredetileg konyakmeggy)
•  8-10 dkg mazsola
a tálaláshoz:
•  tejszínhab

Elkészítés módja

1. Először a töltelékhez való csokoládékrémet főzzük meg. Ehhez a tejet 20 deka cukorral, a kakaóval meg a vajjal lábasba töltjük, és kevergetve 2-3 percig főzzük, amíg minden fölolvad benne, szép sima lesz. Hűlni hagyjuk, majd néhány órán, mégjobb, ha egy éjjelen át, hűtőszekrényben dermesztjük. Ezután elektromos habverővel pár perc alatt jó habosra keverjük.

2. Közben 6 tojásból a hagyományos módon piskótát sütünk. A sütőből kivéve a tetejét liszttel enyhén behintjük, gyúrólapra borítjuk, még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt (már ha volt rajta), és feltekerve újra belecsomagoljuk (konyharuhába is lehet). Azért még melegen, mert ha kihűlt törik, nem csavarható.

3. A mogyorót gorombára (durvára) vágjuk. A maradék 10 deka cukrot serpenyőben karamellizáljuk, a mogyorót beledobjuk. A tűzről levéve megolajozott tányérra kanalazzuk, hűlni hagyjuk, majd durvára vágjuk. A meggybefőttet lecsepegtetjük, félbevagdossuk, majd a cukros mogyoróval (grillázzsal) és a mazsolával (ezt előtte rummal meglocsolhatjuk, de langyos vízbe is áztathatjuk) együtt a csokoládékrém kétharmadába keverjük.

4. Ezt a gazdag tölteléket a kihengergetett tésztára simítjuk, majd felcsavarjuk. A maradék csokoládékrémmel körbekenjük, villával becsíkozzuk, hűtőszekrényben néhány órán át dermesztjük. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel kb. ujjnyi vastagon fölszeleteljük. Tejszínhabbal tálaljuk.

A leírásban szereplő Gellért- (Posztobágyi-) tekercs recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.