Gellért- (Posztobágyi-) tekercs
Elkészítés módja
1. Először a töltelékhez való csokoládékrémet főzzük meg. Ehhez a tejet 20 deka cukorral, a kakaóval meg a vajjal lábasba töltjük, és kevergetve 2-3 percig főzzük, amíg minden fölolvad benne, szép sima lesz. Hűlni hagyjuk, majd néhány órán, mégjobb, ha egy éjjelen át, hűtőszekrényben dermesztjük. Ezután elektromos habverővel pár perc alatt jó habosra keverjük.
2. Közben 6 tojásból a hagyományos módon piskótát sütünk. A sütőből kivéve a tetejét liszttel enyhén behintjük, gyúrólapra borítjuk, még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt (már ha volt rajta), és feltekerve újra belecsomagoljuk (konyharuhába is lehet). Azért még melegen, mert ha kihűlt törik, nem csavarható.
3. A mogyorót gorombára (durvára) vágjuk. A maradék 10 deka cukrot serpenyőben karamellizáljuk, a mogyorót beledobjuk. A tűzről levéve megolajozott tányérra kanalazzuk, hűlni hagyjuk, majd durvára vágjuk. A meggybefőttet lecsepegtetjük, félbevagdossuk, majd a cukros mogyoróval (grillázzsal) és a mazsolával (ezt előtte rummal meglocsolhatjuk, de langyos vízbe is áztathatjuk) együtt a csokoládékrém kétharmadába keverjük.
4. Ezt a gazdag tölteléket a kihengergetett tésztára simítjuk, majd felcsavarjuk. A maradék csokoládékrémmel körbekenjük, villával becsíkozzuk, hűtőszekrényben néhány órán át dermesztjük. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel kb. ujjnyi vastagon fölszeleteljük. Tejszínhabbal tálaljuk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.