Sült, füstölt kacsamell dijoni lencsesalátával

Sült, füstölt kacsamell dijoni lencsesalátával recept
Hozzávalók
•  60 dkg főtt füstölt kacsamell (libamell is lehet)
•  1 közepes vöröshagyma
•  1 ág rozmaring
•  1 babérlevél
•  8-10 borókabogyó
•  3 dl jóféle rozébor
•  40 dkg lencse
• 
•  3 evőkanál extra szűz olívaolaj
•  1 evőkanál balzsamecet
•  fél citrom leve
•  fél mokkáskanál só
•  2-2 ág borsikafű és petrezselyem
•  2 gerezd fokhagyma
•  2 evőkanál magos dijoni mustár
•  3 dl tejföl
•  1 evőkanál konzerv kapribogyó
•  20 dkg készen kapható levelessaláta-keverék
•  3 evőkanál olaj

Elkészítés módja

1. Amennyiben a füstölt kacsamell nincs megfőzve, akkor ezzel kell kezdeni a munkát. Ha megfőtt, a húst a levében hűlni hagyjuk.

2. A hagymát megtisztítjuk, félkarikákra vágjuk. A rozmaringot, a babérlevelet és a borókabogyót néhány vágással kissé földaraboljuk. A bort kisebb lábasba öntjük, a hagymát és a földarabolt fűszereket belerakjuk, fölforraljuk. Ha kihűlt, a főtt, füstölt kacsamellet is belefektetjük. Letakarva legalább fél napon át hűtőszekrényben érleljük.

3. A lencsét átválogatjuk, 1-2 órára langyos vízbe áztatjuk, majd leszűrjük, egy lábasba öntjük. Annyi vizet töltünk rá, amennyi jó duplán ellepi, kissé megsózzuk, puhára főzzük, majd hűlni hagyjuk.

4. Az olívaolajat, a balzsamecetet, a citrom kifacsart levét és sót jól kikeverjük. A fölaprított borsikafűvel és petrezselyemmel meg a présen áttört fokhagymával fűszerezzük. A mustárt, a tejfölt, a lecsöpögtetett kapribogyót is hozzáadjuk.

5. A kihűlt, lecsöpögtetett puha lencsét a fűszeres, tejfölös mártással összeforgatjuk. A leveles salátát négy tányéron elosztjuk, majd evőkanalanként ráhalmozzuk a lencsesalátát is. Az érlelt kacsamellet lecsöpögtetjük, kissé ferdén kb. 3 milliméter vastagon fölszeleteljük.

6. A sütéshez való olajat egy széles serpenyőben megforrósítjuk. A hússzeleteket az olajban épp csak 1 perc alatt megsütjük, félidőben átforgatjuk. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert akkor kiszáradhat. Az előkészített salátára rakosgatjuk, és azonnal tálaljuk.

Sült, füstölt kacsamell dijoni lencsesalátával recepthez fűződő történet, jótanács

Füstölt kacsamell helyett nyers kacsamellfilével is készíthetjük. Ehhez kb. 60 dkg kacsamellfilé (1 nagyobb egész mell) bőrét beirdaljuk, kb. 1 centis közökben a húsáig keresztben is, hosszában is bevágjuk, a húst megsózzuk, 1 összetört babérlevéllel és egy kevés rozmaringgal bedörzsöljük, egy kisebb tálba rakjuk. Mellédobunk egy félkarikákra vágott vöröshagymát, pár szem boróka-
bogyót, majd annyi olajat öntünk rá, amennyi ellepi. Letakarva, hűtőszekrényben 2-3 napon át érleljük. Ezután lecsöpögtetjük, egy serpenyőben, nagy lángon körös-körül megpirítjuk. Bőrös oldalával lefelé tepsibe rakjuk, előmelegített sütőben (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C), nagy lánggal 15-18 percig sütjük, majd a sütőből kivéve 3-4 evőkanál rozéborral meglocsoljuk. Tálaláskor a kacsamellet félbevágjuk, majd a két fél mellfilét kissé ferdén fölszeleteljük (akkor jó, ha a közepe rózsaszínű). Sült boros zsírjával „fényezzük”, a salátára rakjuk.

A leírásban szereplő Sült, füstölt kacsamell dijoni lencsesalátával recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (saláták, lencsesaláta, sült kacsa) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.