Spárgás őzraguleves

Spárgás őzraguleves recept
Hozzávalók
•  60 dkg kicsontozott őzlábszár (lapocka vagy nyak is lehet)
• 
•  1 kiskanál egész fekete bors
•  1 gerezd fokhagyma
•  2-3 ágacska friss kakukkfű
•  1 apró vöröshagyma
•  5 dkg vaj
•  1 púpozott evőkanál finomliszt
•  1 nagy csokor petrezselyem
•  30 dkg spárga
•  kb.1 mokkáskanál frissen őrölt fehér bors
•  1 narancs reszelt héja
•  1 tojássárgája
•  1.5 dl főzőtejszín
a vajasgaluskához:
•  1 tojás
•  3 dkg vaj
•  csipetnyi só
•  3-4 evőkanál finomliszt

Elkészítés módja

1. A húst 2 centis kockákra vágjuk, és egy fazékban, hideg vízben föltesszük főni. Ha forr, leszűrjük, a húst hideg vízzel jól leöblítjük, és alaposan kimossuk a fazekat is. Újra belerakjuk a húst, és 1,25 liter hideg vízzel fölöntjük. Ha fölforrt, kis lángra állítjuk, tetején keletkező szürkés habját szűrőlapáttal leszedjük.

2. Kezdésképpen 1 púpozott kiskanál sót szórunk bele. A borsot, a megtisztított fokhagymát, a kakukkfüvet és a finomra vágott vöröshagymát teatojásba vagy egy kis darab gézvászonba rakjuk, így adjuk a húshoz. Kis rést hagyva lefödjük, és kis lángon főzzük bő 1 órán át, ezalatt az őz vajpuha lesz.

3. Amíg a hús fő, a spárga végeit kb. félcenti vastagon levágjuk, majd a szálakat kb. fél órára jéghideg vízbe áztatjuk, ez felfrissíti a spárgát, még akkor is, ha zsenge, ráadásul majd meghámozni is könnyebb. Elkészítjük a rántást is: a vajat egy kislábasban fölolvasztjuk, és a lisztet kevergetve 1 perc alatt megfuttatjuk rajta. A tűzről levéve a finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük.

4. A spárgát lecsöpögtetjük, és egy speciális spárgahámozóval vékony héját lehántjuk. A spárgahéjat egy kisebb lábasba rakjuk, 3 deci vizet öntünk rá, és kb. 15 percig főzzük. A készülő leveshez szűrjük, így annak intenzívebben spárga íze lesz.

5. A kihűlt rántást egy merőkanálnyi forró levessel simára keverjük, így öntjük a puha húshoz. Kis lángon forraljuk. A spárgát 2 centis darabokra vágjuk, először a törzsét adjuk a levesalaphoz, majd 2 percnyi forralás után a spárgafejeket is. Újabb 2 percig főzzük, így roppanós, ress marad. Közben megborsozzuk, a jól megmosott narancs héját belereszeljük.

6. A vajasgaluskához a tojást a puha (szobahőmérsékletű) vajjal kikeverjük, csipetnyit megsózzuk, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy sűrű galuskatészta legyen belőle. Egy kisebb vágódeszkára kanalazzuk, amiről egy kés fokával a levesbe apró galuskákat szaggatunk belőle. Éppen csak 2 percig főzzük, ha kell, utánasózzuk, fűszerezzük. Először egy kevés forró levessel keverjük simára, majd így keverjük bele a tűzről lehúzott többi levesbe. Ezt a műveletet szakmailag legírozásnak nevezzük.

A leírásban szereplő Spárgás őzraguleves recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (leves, raguleves) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.