Spárgakrémleves

Elkészítés módja
1. A burgonyát meghámozzuk, 1 cm-es kockákra daraboljuk.
2. A spárgák fás végeit letörjük, a csúcsától a szárvégekig meghámozzuk és nagyjából 1,5-2 cm darabokra vagdossuk.
3. A fokhagyma héját eltávolítjuk, széles pengéjű késsel ellapítjuk.
4. Egy fazékban felhevítjük a vajat, rádobjuk a babérlevelet, a fokhagymát, majd ügyelve arra, hogy oda ne égjen, kissé megpirítjuk.
5. Hozzáadjuk a burgonyakockákat, sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi és főzni kezdjük. 3-4 perc elteltével hozzáadjuk a cukrot, majd a spárgadarabokat, a finomra aprított rozmaringleveleket és felöntjük a tejjel.
6. Ha szükséges, némi vizet is önthetünk rá, hogy kényelmesen ellepje a folyadék a zöldségeket.
7. Nagyjából 10-12 perc alatt minden megpuhul, ekkor felöntjük a tejszínnel és egyet forralunk rajta.
8. A babérlevelet eltávolítjuk, a citromlevet, valamint 2 evőkanál tökmagolajat hozzáadjuk.
9. Botmixerrel pürésítjük, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
10. Tálaláskor a maradék olajjal megpettyezve kínáljuk.
Spárgakrémleves recepthez fűződő történet, jótanács
A spárgát lehetőség szerint frissen dolgozzuk is fel, hűtőszekrényben maximum 2-3 napot tároljuk, lehetőség szerint kissé nedves papírba csavarva a végeit. A spárga remekül tűri a mélyhűtést, így szezonban érdemes akár nagyobb mennyiségre szert tenni, majd tisztítva, esetleg kissé blansírozva lefagyasztani (akár 6-8 hónapon át is tárolhatjuk).
Nagyon gusztusos leves.
Gratulálok:Edit.