Csontleves rántott borsóval
Elkészítés módja
1. A csontot jól megmossuk, egy fazékba rakjuk, 2 liter hideg vizet ráöntünk. Fölforraljuk, szürkés habját leszedjük. A kétféle répát megtisztítjuk, keresztben elnegyedeljük. A hagymát héjastól jól megmossuk, a fokhagymát meghámozzuk. Mindezeket a fazékba tesszük, a megtisztított zellerrel, karalábéval és kelkáposztával együtt.
2. Idényben 1-1 paradicsomot meg zöldpaprikát is hozzáadhatunk. 1 csapott evőkanál sót szórunk bele, az egész borssal fűszerezzük – tehetünk bele csípős paprikát is –, kis lángon, ügyelve, hogy csak gyöngyözve forrjon kb. 1 óra 30 percen át főzzük. Leszűrve, a benne főtt zöldségekkel együtt tálaljuk. A rántott borsót csak az utolsó pillanatban, a tányéron szórjuk bele, nehogy elázzon. A leves betétjét kényelmesen elkészíthetjük, amíg a leves fő.
3. Régebben a szakácsmesterek azzal múlatták az időt, hogy amikor rántott borsó szerepelt az étlapon, a gyanútlan kiskuktákkal a zöldborsót szemenként bepaníroztatták, ugyanúgy, mint a rántott szeletet szokás. Csak később fedték fel, hogy tréfáról van szó, és a rántott borsónak semmi köze a zöldborsóhoz: ez ugyanis egy tészta, amihez a tojássárgáját a liszttel és a tejjel simára keverjük, csipetnyit megsózzuk, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk. Nagy lyukú tésztaszűrőn (esetleg reszelőn) át bő, forró olajba csurgatjuk. Közben többször megkeverjük, különben összeáll. Nagyon hamar megsül, ami után szűrőlapáttal papírtörlőre szedjük, lecsöpögtetjük.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.