Csontleves rántott borsóval

Csontleves  rántott borsóval recept
Hozzávalók
•  1 kg sertéscsont (lehet marha vagy szárnyas is)
•  3-4 sárgarépa
•  2- 3 petrezselyemgyökér
•  1 vöröshagyma
•  1 gerezd fokhagyma
•  1-1 cikk zeller karalábé és kelkáposzta
• 
•  1 kiskanál egész fekete bors
•  1 tojás
•  10 dkg finomliszt
•  kb. 1 dl tej
a sütéshez:
•  bő olaj

Elkészítés módja

1. A csontot jól megmossuk, egy fazékba rakjuk, 2 liter hideg vizet ráöntünk. Fölforraljuk, szürkés habját leszedjük. A kétféle répát megtisztítjuk, keresztben elnegyedeljük. A hagymát héjastól jól megmossuk, a fokhagymát meghámozzuk. Mindezeket a fazékba tesszük, a megtisztított zellerrel, karalábéval és kelkáposztával együtt.

2. Idényben 1-1 paradicsomot meg zöldpaprikát is hozzáadhatunk. 1 csapott evőkanál sót szórunk bele, az egész borssal fűszerezzük – tehetünk bele csípős paprikát is –, kis lángon, ügyelve, hogy csak gyöngyözve forrjon kb. 1 óra 30 percen át főzzük. Leszűrve, a benne főtt zöldségekkel együtt tálaljuk. A rántott borsót csak az utolsó pillanatban, a tányéron szórjuk bele, nehogy elázzon. A leves betétjét kényelmesen elkészíthetjük, amíg a leves fő.

3. Régebben a szakácsmesterek azzal múlatták az időt, hogy amikor rántott borsó szerepelt az étlapon, a gyanútlan kiskuktákkal a zöldborsót szemenként bepaníroztatták, ugyanúgy, mint a rántott szeletet szokás. Csak később fedték fel, hogy tréfáról van szó, és a rántott borsónak semmi köze a zöldborsóhoz: ez ugyanis egy tészta, amihez a tojássárgáját a liszttel és a tejjel simára keverjük, csipetnyit megsózzuk, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk. Nagy lyukú tésztaszűrőn (esetleg reszelőn) át bő, forró olajba csurgatjuk. Közben többször megkeverjük, különben összeáll. Nagyon hamar megsül, ami után szűrőlapáttal papírtörlőre szedjük, lecsöpögtetjük.

A leírásban szereplő Csontleves rántott borsóval recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (leves) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.