Pontykocsonya

Pontykocsonya recept
Hozzávalók
•  1 ponty (kb. 1.5 kg)
•  2 kiskanál só
•  1-1 mokkáskanál jóféle pirospaprika és Erős Pista
•  1-1 nagyobb vöröshagyma
•  sárgarépa és petrezselyemgyökér
•  1-1 zöldpaprika és paradicsom
•  fél csokor zellerzöld
•  3 gerezd fokhagyma
•  4 dkg zselatinpor
•  2 tojásfehérje
a díszítéshez:
•  paprika
•  paradicsom
•  petrezselyem

Elkészítés módja

1. A pontyot megtisztítjuk, filézzük. A halhúst – miután bőrét is lefejtettük – csíkokra vágjuk, a fele sóval, a pirospaprikával meg a cseresznyepaprikával bedörzsöljük, letakarva hűtőszekrénybe tesszük.

2. A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát fölszeleteljük, a többit negyedekbe vágjuk és lábasba szórjuk. A jól megmosott halcsontokat és fejet a zellerzölddel együtt rárakjuk, majd annyi (kb. 1,2 liter) vizet öntünk rá, hogy jól ellepje.

3. A fölaprított fokhagymával meg a só másik felével ízesítjük. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon 25-30 percig főzzük.

4. Közben a zselatinport 1,5 deci vízbe áztatjuk. A halalaplevet leszűrjük, a pácolt halat hozzáadjuk, 6-8 percig főzzük. A puha pontyot félrerakjuk, levét leszűrjük, fölforraljuk, megkóstoljuk, ha kell, megsózzuk, erős paprikával tüzesítjük.

5. A zselatint belekeverjük, és gyöngyöző forralással 5 percig főzzük. Eleinte meg-megkeverjük, mert könnyen leég.

6. A tojásfehérjét félig fölverjük, majd 1 deci vízzel tovább verjük. Egy kevés forró levet belemerünk, majd az egészet a hallébe öntjük.

7. Nagyon kis lángon még 5 percig főzzük, ezalatt letisztul. 10 percig pihentetjük, hogy kissé ülepedjen, ezután a tetejéről a habot óvatosan – ne törjük! – leszedjük, majd a zselatinos hallevet tiszta konyharuhán átszűrjük.

8. A puha halat tányérokra rakjuk, paprikával, paradicsommal, petrezselyemmel, esetleg a főtt sárgarépával díszítjük. A hallevest ráöntjük, kocsonyásodni hagyjuk.

Pontykocsonya recepthez fűződő történet, jótanács

Az is jó, ha a levet csak halfejből főzzük, és a kocsonyához patkó alakú halszeleteket használunk. Ezt persze csak tányérra rakhatjuk, formába nem tölthető. A hallevet a kocsonyához egy kicsit erősebben kell fűszerezni, mert a zselatin tompítja az ízeket.

A leírásban szereplő Pontykocsonya recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (kocsonya, ponty) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.