Triflás (szarvasgombás) libamájpástétom

Triflás (szarvasgombás) libamájpástétom recept
Hozzávalók
•  65-70 dkg hízott libamáj
• 
•  frissen őrölt fekete bors
•  4 dkg trifla azaz magyar szarvasgomba
a tálaláshoz:
•  sűrűre beforralt tokaji aszú vagy készen kapható Vayi Saba dresszing (tokaji borászat)
•  1-2 dkg szarvasgomba
•  zsenge rukkola- vagy madársaláta
•  citromlé
•  olívaolaj

Elkészítés módja

1. A libamájat egy napra enyhén sózott, jeges vízbe — ha a máj színe sötétebb a megszokottnál, akkor tejbe — áztatjuk. Ez azért fontos, hogy a benne maradt vér teljesen kiázzék. Lecsöpögtetjük, gondosan leszárogatjuk, és domború oldalával lefelé vágódeszkára tesszük. Ezután a vastag, felső részénél kezdve két kezünkkel külön-külön szétfeszítjük a máj mindkét lebenyét, így láthatóvá válik a legvastagabb ere, amit megfogunk, és lefelé haladva kihúzunk a májból. Ugyancsak eltávolítjuk az ehhez a főérhez kapcsolódó vékonyabb ereket is, majd a májat henger alakúra formázzuk.

2. Az így előkészített májat 1 centi vastag szeletekre vágjuk, de úgy dolgozzunk, hogy különösen fontos, hogy egyforma vastagságúak legyenek, mert csak így sülnek meg egyformán. A szeleteket kissé megsózzuk, megborsozzuk, majd egymás mellé tepsire rakjuk. (Egy kevés cukrot is szórhatunk rá, és konyakkal vagy tokajival is meglocsolhatjuk.) Az egyik szeletbe beletesszük a maghőmérőt, a tepsit sütőbe toljuk. Nagyon kis lánggal, 80 ºC-os sütőben sütjük, míg a maghőmérő 52 ºC-ot nem mutat, azaz a máj belseje pontosan ennyire melegedett föl. A sütőből nyomban kivesszük, tapasztalat szerint ekkor még 2 ºC-ot melegszik, azaz 54 ºC-os lesz. A tepsit egy kicsit megdöntjük, hogy a kisült zsír az egyik sarkába folyjon le.

3. Amikor már csak langyos, a szeleteket egy nagyjából 40 dekás töltősúlyú pástétomformába rétegezzük úgy, hogy a formát mindenhol kitöltse, ahol kisebb üregek maradnak, oda kisebb darab májakat teszünk. Közben ahogy kedvünk tartja, vékony szeletekre vágott szarvasgombát rétegezünk bele. Púposra rakjuk a formát, majd öntapadós fóliával körbetekerjük, egy kisebb tepsire tesszük, ami a kifolyó zsírt majd megfogja. A tetejére egy liter dobozos tejet vagy gyümölcslevet teszünk, hogy a májat lepréselje. Egy éjjelre hűtőszekrénybe tesszük.

4. Tálaláskor a nehezékét levesszük, a fóliát lehúzzuk róla, és a pástétomot forró vízbe mártott késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, így rakjuk tányérra. Egy kevés rukkola- vagy madársalátát rakunk mellé, amit pár csepp citromlével és olívaolajjal meglocsolunk. Az ízharmóniákat tökéletesítendő, pár csepp tokaji aszú öntetet, — Vayi Saba — és 1-2 vékony szelet szarvasgombát teszünk mellé. Természetesen nem hiányozhat kísérője, a forró pirítós — igazán ínyenceknek diós briós — sem.

A leírásban szereplő Triflás (szarvasgombás) libamájpástétom recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.