Pacalleves Cárevicstől
Elkészítés módja
1. A füstölt tarját megfőzzük, hagyjuk kihűlni, majd csíkokra vágjuk.
2. A pacalt csíkokra vágás után a zöldségekkel együtt, sós vízben feltesszük főni.
3. Ameddig fő, addig kevés olajon a finomra vágott hagymát aranysárgára pirítjuk.
4. Ebbe tesszük majd a megfőtt pacalt.
5. Vigyázzunk, a zöldség előbb puhul meg, mint a hús ezért azt, amikor megfőtt, kivesszük a gyomor mellől, hasábra vágjuk és félretesszük.
6. A pacalt a hagymán megsózzuk és borsozzuk, kevés tárkonnyal fűszerezzük, majd a fokhagymával együtt még pároljuk.
7. Felengedjük csontlével és egy kis tárkonyecetet teszünk bele.
8. Míg felforr a levesünk, az előzően megfőtt burgonyát áttörjük, liszttel és a tojással összegyúrjuk, sót, borsot, kevés reszelt szerecsendiót teszünk bele és vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle, amit a lobogva forró levesbe teszünk.
9. Amikor megfőttek a gombócok, a tejfölből liszt hozzáadásával habarást készítünk és a forró levest ezzel sűrítjük.
10. Tálaláskor a levesbe tesszük a csíkokra vágott tarját, zöldségeket.
11. Citromgerezddel díszítve, egy kis zöldpetrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Pacalleves Cárevicstől recepthez fűződő történet, jótanács
A hentesemet már sikerült párszor elkápráztatnom különleges kívánságaimmal. Egyszer pacalt kértem tőle, de nem a százrétűt, mondván levesbe lesz. Levesbe? Kérdezte, és hozzátette, hogy ő csak pörköltbe ismeri. Pedig milyen finom levesbe, rántva, savanyúan is, soroltam. Elképedt, hogy ezt a kitűnő marhahúst, ami régebben kizárólag csak a szegények eledele volt, mennyi mindenre felhasználható a gasztronómia területén. Ezúton a "Pilzeni pacallevest" alakítottam át, egy kicsit "Cáratyuska" módon.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.