Ormánsági töltött káposzta

Ormánsági töltött káposzta recept
Hozzávalók
•  12 közepes nagyságú savanyú káposztalevél
•  1.5 kg savanyú káposzta
•  1 nagyobb vöröshagyma
•  4 evőkanál olaj
•  1 kiskanál pirospaprika
•  fél kiskanál őrölt fekete bors
•  2 kis pohár (2x150 gramm) tejföl
•  1 púpozott evőkanál finomliszt
• 
a töltelékhez:
•  15 dkg rizs
• 
•  15 dkg füstölt szalonna
•  1 evőkanál olaj
•  1 kisebb vöröshagyma
•  20 dkg sertésmáj
•  50 dkg sertéslapocka vagy comb
•  10 dkg főtt füstöt tarja
•  1 nagy gerezd fokhagyma
•  fél kiskanál őrölt fekete bors
•  1 csapott kiskanál majoránna
•  1 kiskanál pirospaprika
•  3 tojás
a díszítéshez:
•  1-2 dl tejföl
•  2 evőkanál olaj
•  1 mokkáskanál pirospaprika

Elkészítés módja

1. Először a tölteléket készítjük el. Ehhez a rizst megmossuk, lecsöpögtetjük, majd egy kis lábasba, 2 deci forrásban lévő vízbe szórjuk. Kissé megsózzuk, lefödve, kis lángon pár percig főzzük, majd a tűzről levéve fedő alatt duzzadni hagyjuk.

2. A szalonnát félcentis kockákra vágjuk, zsírját az olajjal rásegítve kisütjük, majd a pörcöt kiemeljük belőle. A hagymát megtisztítjuk, nagyon finomra vágjuk, a szalonna visszamaradó zsírjában megfonnyasztjuk. A félcentis darabokra vágott májat hozzáadjuk, keverve-rázogatva 1-2 percig pirítjuk.

3. A sertéshúst a főtt füstölt tarjával együtt ledaráljuk, majd hozzáadjuk a kihűlt félpuha rizst, a hagymás májat és a szalonnapörcöt. Kb. 1 kiskanál sóval ízesítjük, a zúzott fokhagymával, a borssal, a majoránnával és a pirospaprikával fűszerezzük, a tojásokkal összedolgozzuk.

4. A káposztalevelek közepén van egy vastag ér, ami nem engedi a göngyölgetést; ezért ezt elvékonyítjuk (sebaj, legalább van mit rágcsálni, amíg elkészül az ebéd). A rizses húsos masszából egy kisebb halmot teszünk a levelek közepére, kétoldalról ráhajtjuk a levelet, majd feltekerjük és batyuba gyűrögetjük. Akkor jó, ha szép, henger alakú töltelékek lesznek belőle.

5. A savanyú káposztát megkóstoljuk, és ha túl sósnak vagy savanyúnak találnánk, kissé kimossuk, majd néhány vágással fölaprítjuk, és a háromnegyedét egy nagyobb lábasban szétterítjük. A töltelékeket rárakjuk, majd a maradék apró- káposztával befedjük.

6, A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és a megforrósított olajon megfonnyasztjuk. A pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, majd azonnal egy pohár vízzel fölöntjük, nehogy a paprika megégjen. A káposztára öntjük, annyi – kb. 8 deci –vizet öntünk még alá, hogy a töltelékek magasságáig érjen. nagy lángon fölforraljuk, majd lefödjük, és kis lángon kb. 1 óra 20 perc alatt puhára főzzük.

7. Ekkor a töltelékeket óvatosan kiszedjük egy tálra. A visszamaradó káposztát a borssal fűszerezzük, levét a tejfölben simára kevert liszttel sűrítjük, pár percig forraljuk. ha kell utánasózzuk.

8. Tálaláskor az aprókáposzta kerül alulra, amire rárakjuk a tölteléket. Ezt tejföllel meglocsoljuk, végül pár csepp paprikás olajjal (pofával) díszítjük. Utóbbi úgy készül, hogy az olajat kissé megforrósítjuk, majd a tűzről levéve a pirospaprikát belekeverjük.

A leírásban szereplő Ormánsági töltött káposzta recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (töltött káposzta) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Még több tarja recept
Még több tarja recept

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.