Gombás-húsos, káposztás tekercs

Elkészítés módja
1. A káposztát kitorzsázzuk, majd a fejet forrásban lévő, enyhén sós vízbe tesszük. Ha fellazulnak a fejről a levelei, egyenként leszedegetünk 12 nagyobbat, a többi káposztát pedig más étel készítéséhez eltesszük.
2. A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát finomra, a zellerszárat apróra vágjuk, a sárgarépát lereszeljük. Kb. 15 deka szalonnát apróra vágunk, és a zöldségekkel együtt az olajon megpirítjuk. A zúzott fokhagymával fűszerezzük, majd rádobjuk a fölszeletelt gombát is, és így pirítjuk-pároljuk tovább kb. 10 percig.
3. A zsemléket hideg tejbe áztatjuk, majd kifacsarjuk, és a zöldséghez adjuk. Ezután a darált hússal és a tojásokkal összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk, a metélőhagymával fűszerezzük. A masszát kettévesszük.
4. A káposztalevek középső vastag részét kivágjuk (elvékonyítjuk) és hatot téglalap formában két sorban egymás mellé rakunk úgy, hogy a szélek fedjék egymást. A húsos massza felét egy vastagabb csíkban rátesszük, majd az egészet feltekerjük. (Készülhet úgy is, hogy a húsos gombás masszát vastagon elkenjük a leveleken, ezután tekerjük föl.) A többi hozzávalóból még egy káposztaroládot készítünk. Mindkettőt körbetekerjük húsos szalonnaszeletekkel, úgy, hogy a szalonnatekercsek között kb. 2 centis hézagot hagyunk, ide más kerül.
5. Egy nagy tepsibe fektetjük a tekercseket – öntünk alá kb. 7 deci vizet, amibe ételízesítőt szórunk. Alufóliával lefedve, közepesen forró sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 1 órán át sütjük-pároljuk. Ekkor a levét óvatosan átöntjük egy lábasba. A szalonnatekerések közti részt pirospaprikával színezett tejföllel meglocsoljuk, majd visszatoljuk kb. 10 percre a sütőbe.
6. Levét a maradék tejföllel simára kevert liszttel sűrítjük, 2-3 percig forraljuk, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik. Tálaláskor a káposztatekercseket vastagon fölszeleteljük, tányérra rakjuk, és ízes mártásával körülöntjük.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.