Herényi gombóc

Elkészítés módja
1. A burgonyát alaposan megmossuk, majd héjában, enyhén sózott vízben megfőzzük. Még melegen meghámozzuk, áttörjük, és megvárjuk, amíg teljesen kihűl.
2. Az így kapott kb. 40 dkg áttört burgonyát a liszttel, a reszelt sajttal és az apróra vágott sonkával összedolgozzuk, kissé sózzuk, borsozzuk. Meglisztezett kézzel 16 kis gombócot formálunk belőle, és sózott, forrásban lévő vízben, gyöngyöző forralással kb. 20 perc alatt megfőzzük.
3. Amíg a gombóc fő, elkészítjük hozzá a mártást. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és a kissé megforrósított zsíron vagy olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a fölszeletelt gombát, és addig pirítjuk, míg a leve el nem párolog. Közben megsózzuk, megborsozzuk. A liszttel meghintjük, kevergetve fél percig pirítjuk, majd a tejjel, a tejszínnel és 1-1,5 deci vízzel fölöntjük. Kevergetve mártás sűrűségűre főzzük, ez a forrástól számított kb. 3 perc. A fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük.
4. A sajtos, sonkás krumpligombócokat szűrőlapáttal óvatosan kiemeljük, tányérokra rakjuk és a tejszínes gombamártással leöntve tálaljuk. Frissen finom igazán!
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.