Dupla oldalas gulyás

Dupla oldalas gulyás recept
Hozzávalók
•  1 kg keskeny de jó húsos füstölt sertésoldalas
•  1 kg keskeny de jó húsos sertésoldalas
•  3-4 közepes vöröshagyma
•  7-8 evőkanál olaj vagy 10 dkg zsír
•  2 evőkanál jóféle pirospaprika
•  2-2 paprika és paradicsom
• 
•  4-5 gerezd fokhagyma
•  1 kiskanál őrölt köménymag
•  8 közepes burgonya
•  4 nagyobb sárgarépa
•  2 petrezselyemgyökér
•  1 evőkanál gulyáskrém (a fele csípős is lehet)
•  1 kiskanál Erős Pista vagy csípős Piros Arany
A csipetkéhez:
•  10 dkg finomliszt
•  1 tojás
A tetejére:
•  fél csokor petrezselyem

Elkészítés módja

1. A főzést megelőző este a füstölt oldalast a nagyságától függően csontonként vagy minden második csontnál elvágjuk, és annyi vízben, amennyi ellepi, kb. 45 perc alatt félpuhára főzzük, de akár teljesen puhára is főzhetjük. Másnap a nyers oldalast ugyanígy daraboljuk föl.

2. A hagymát megtisztítjuk, nagyon finomra aprítjuk, majd egy bográcsban, közepesen erős tűz fölött, az olajban vagy a zsíron üvegesre pirítjuk. A nyers oldalast hozzáadjuk, keverve-rázogatva fehéredésig sütjük. A pirospaprikával meghintjük, jól elkeverjük, majd 4-5 decinyit azonnal ráöntünk a füstölt oldalas főzőlevéből, nehogy a paprika megégjen, és hozzáadjuk a félpuha füstölt oldalast is - ha puhára főztük, akkor még ne rakjuk bele! Az apróra vágott paprikával és paradicsommal ízesítjük, megsózzuk – kezdésképpen 1 csapott evőkanálnyival kezdjünk –, a zúzott fokhagymával (fokhagymakrémmel) és a köménymaggal fűszerezzük. Lefödve, kis láng fölött kb. 50 perc alatt majdnem puhára pároljuk.

3. Ez bőven elegendő idő arra, hogy a burgonyát a sárgarépával és a petrezselyemgyökérrel együtt megtisztítsuk. Az előbbit 2,5 centis kockákra, az utóbbiakat karikákra vágjuk, és a húshoz adjuk. A füstölt oldalas főzőlevét ráöntjük, de hogy mennyit, az attól függ, nem túl sós-e, nehogy elsózzuk a levest. Így szükség szerint vízzel hígítsuk. A gulyáskrémmel ízesítjük, az Erős Pistával „tüzesítjük”.

4. Erős láng fölött fölforraljuk, majd lefödve, a tüzet mérsékelve alatta (feljebb emelve a bográcsot) kb. 35 perc alatt puhára főzzük. Közben a tojásból annyi liszttel, amennyit fölvesz, csipetkét készítünk. A majdnem kész levesbe rakjuk, kb. 15 percig főzzük, ha kell utánafűszerezzük, sózzuk. Tálaláskor a tetejét fölaprított petrezselyemmel hintjük meg.

5. A pörköltet rossz idő esetén a konyhában, bogrács helyett lábasban is ugyanígy megfőzhetjük.

A leírásban szereplő Dupla oldalas gulyás recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (oldalas) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Még több oldalas recept
Még több oldalas recept

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.