Nokedlileves
Elkészítés módja
1. A vegyes zöldségeket megtisztítjuk, 0,5 centi vastag karikákra vágjuk. A zsírt egy lábasban - nyáron bográcsban -, közepesen erős tűz fölött fölolvasztjuk, majd a zöldséget belerakjuk. Keverve, rázogatva 4-5 perc alatt megfuttatjuk, a pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, nyomban, nehogy a paprika megégjen, kb. 2,5 liter vízzel fölöntjük. A tüzet megerősítve vagy a bográcsot lejjebb engedve fölforraljuk.
Közben belerakjuk a megtisztított, de egészben hagyott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát és a pörköltízesítőt is. Megsózzuk – kezdjünk 1 csapott evőkanálnyival, de ne többel, hisz a később belekerülő kolbász is ízesíti, sózza a levest –, megborsozzuk.2. A kolbászt, miután bőrét lehúztuk, karikákra vágjuk, a zöldséges levesalapba rakjuk. A tüzet mérsékeljük alatta (feljebb emeljük a bográcsot), és 15-20 percig, pontosabban addig főzzük, míg a zöldségek roppanósra puhulnak. Ekkor a vöröshagymát kiemeljük belőle.
3. Ezalatt a lisztből a tojásokkal, kb. fél kiskanál sóval és a vízzel galuskatésztát keverünk. Egy vágódeszkáról a kés fokával vagy egy levesbe mártott kiskanállal a levesbe szaggatjuk. Éppen csak kb. 3 percet kell forrnia, ekkor, ha kell, utánasózzuk, fűszerezzük, és már kész is.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.