Májrizsleves

Májrizsleves recept
Hozzávalók
•  1 kg húsos sertéscsont (pl. orjacsont)
• 
•  1 kiskanál egész fekete bors
•  1 mokkáskanál sűrített paradicsom
•  1 gerezd fokhagyma
•  1 vöröshagyma
•  1 csokor petrezselyem
•  2 petrezselyemgyökér
•  1 kis cikk zeller
•  3 sárgarépa
A májrizshez:
•  1 kisebb vöröshagyma fele vagy 1 mokkáskanál vöröshagymakrém
•  1 evőkanál olaj
•  15 dkg sertésmáj
•  1 tojás
•  2-2 evőkanál finomliszt és zsemlemorzsa
•  1 mokkáskanál só
•  fél mokkáskanál őrölt fekete bors
•  1 mokkáskanál majoránna

Elkészítés módja

1. A csontot amennyire lehet, több darabra vágjuk – a legjobb eleve így vásárolni -, forrásban lévő vízbe engedjük 3-4 percre. Ezután leszűrjük, langyos vízzel leöblítjük, majd egy fazékba rakjuk. 2 liternyi hideg vizet öntünk rá, és közepes lángon fölforraljuk. Amint forr, kis lángra állítjuk, megsózzuk (kezdjünk 1 púpozott kiskanálnyival), a borssal fűszerezzük, a paradicsompürével ízesítjük. A fokhagymát megtisztítjuk, fölszeletelve az előzőekhez adjuk a héjastól megmosott vöröshagymával együtt. A petrezselymet megmossuk, leszárogatjuk, leveleit finomra aprítjuk, a tálaláshoz eltesszük. Szárát a csontlevesbe rakjuk. A gyökeret és a zellert megtisztítjuk, fölszeleteljük, szintén a levesalapba rakjuk. Bő 1 órán át főzzük, azután leszűrjük.

2. Az így kapott tartalmas csontlevest újra tűzre tesszük. A sárgarépát megtisztítjuk, 3-4 milliméter vastagon fölszeleteljük, a levesbe rakjuk. Amint forr, kis lángra állítjuk, 15 percig főzzük ezalatt éppen ressre puhul a sárgarépa.

3. Amíg a leves alapja (a csontleves) fő, kényelmesen elkészíthetjük a májrizs masszáját. Ehhez a hagymát megtisztítjuk, majd nagyon apróra reszeljük. Itt tényleg fontos, hogy nagyon apró legyen, különben nem lehet majd májrizst a levesbe szaggatni! Az olajat egy kisebb lábasba kanalazzuk, a hagymát kevergetve megfonnyasztjuk rajta. Ha hagymakrémmel készítjük, azt elég fél percig pirítani. Hűlni hagyjuk. A májat fölaprítjuk, majd gyorsvágógépben teljesen pürévé keverjük. Ilyen készülék híján merülőmixerrel is pürésíthetjük, de fontos, hogy teljesen sima legyen, mert ha maradnak benne májdarabok, ugyancsak nem lehet majd szaggatni. A májpürét a fonnyasztott hagymával, a tojással, a liszttel, a zsemlemorzsával jól összedolgozzuk. Megsózzuk, megborsozzuk, az elmorzsolt majoránnával fűszerezzük. Legalább 15-20 percre félretesszük, hogy a zsemlemorzsa egy kicsit megduzzadhasson benne.

4. A tésztaszűrőt hideg vízzel kiöblítjük, a májas masszát belerakjuk, és ezen keresztül szaggatjuk (nyomjuk át) a gyöngyözve fővő levesbe. Az így kapott apró galuskák alig lesznek nagyobbak egy rizsszemnél, innen a neve. Néha belekeverve 5 percig főzzük, majd a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. Megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk, borsozzuk.

Májrizsleves recepthez fűződő történet, jótanács

Ha marhamájból készítjük, akkor marhacsontokból; ha csirkemájból, akkor csirkeaprólékból főzzük a leves alapját.
A májas masszából célszerű először csak egy keveset a levesbe szaggatni, hogy lássuk jó-e. Ha kemény lenne, egy kevés zsírt vagy tejfölt, ha lágy lenne, egy kevés morzsát keverhetünk hozzá.

Májrizsleves recept - 3 hozzászólás

  1. Vassné Edit
    Vassné Edit #6998 2013. 08. 04. 13:51 Válasz

    Elkészült a leves a mai napon.
    Élmény volt átpasszírozni a kis "rizsszemeket" ebben a nagy hőségben.
    Finom volt és sokeres lett.
    Ajánlom másoknak is.
    Majd hozom a képet róla.
    Köszönöm a receptet.
    Edit.

  2. admin
    admin #6609 2013. 07. 10. 20:28 Válasz

    Kedves Edit, nagyon jól esett kommentjét olvasni, aranyos volt.

  3. Vassné Edit
    Vassné Edit #6579 2013. 07. 09. 22:23 Válasz

    Nagyon tetszik a leves,el is fogom készíteni.
    Győztem végig olvasni,keresve a rizs mennyiségét.
    Köszönöm szépen.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Májrizsleves recept - 3 hozzászólás

  1. Vassné Edit
    Vassné Edit #6998 2013. 08. 04. 13:51 Válasz

    Elkészült a leves a mai napon.
    Élmény volt átpasszírozni a kis "rizsszemeket" ebben a nagy hőségben.
    Finom volt és sokeres lett.
    Ajánlom másoknak is.
    Majd hozom a képet róla.
    Köszönöm a receptet.
    Edit.

  2. admin
    admin #6609 2013. 07. 10. 20:28 Válasz

    Kedves Edit, nagyon jól esett kommentjét olvasni, aranyos volt.

  3. Vassné Edit
    Vassné Edit #6579 2013. 07. 09. 22:23 Válasz

    Nagyon tetszik a leves,el is fogom készíteni.
    Győztem végig olvasni,keresve a rizs mennyiségét.
    Köszönöm szépen.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.