Májrizsleves

Elkészítés módja
1. A csontot amennyire lehet, több darabra vágjuk – a legjobb eleve így vásárolni -, forrásban lévő vízbe engedjük 3-4 percre. Ezután leszűrjük, langyos vízzel leöblítjük, majd egy fazékba rakjuk. 2 liternyi hideg vizet öntünk rá, és közepes lángon fölforraljuk. Amint forr, kis lángra állítjuk, megsózzuk (kezdjünk 1 púpozott kiskanálnyival), a borssal fűszerezzük, a paradicsompürével ízesítjük. A fokhagymát megtisztítjuk, fölszeletelve az előzőekhez adjuk a héjastól megmosott vöröshagymával együtt. A petrezselymet megmossuk, leszárogatjuk, leveleit finomra aprítjuk, a tálaláshoz eltesszük. Szárát a csontlevesbe rakjuk. A gyökeret és a zellert megtisztítjuk, fölszeleteljük, szintén a levesalapba rakjuk. Bő 1 órán át főzzük, azután leszűrjük.
2. Az így kapott tartalmas csontlevest újra tűzre tesszük. A sárgarépát megtisztítjuk, 3-4 milliméter vastagon fölszeleteljük, a levesbe rakjuk. Amint forr, kis lángra állítjuk, 15 percig főzzük ezalatt éppen ressre puhul a sárgarépa.
3. Amíg a leves alapja (a csontleves) fő, kényelmesen elkészíthetjük a májrizs masszáját. Ehhez a hagymát megtisztítjuk, majd nagyon apróra reszeljük. Itt tényleg fontos, hogy nagyon apró legyen, különben nem lehet majd májrizst a levesbe szaggatni! Az olajat egy kisebb lábasba kanalazzuk, a hagymát kevergetve megfonnyasztjuk rajta. Ha hagymakrémmel készítjük, azt elég fél percig pirítani. Hűlni hagyjuk. A májat fölaprítjuk, majd gyorsvágógépben teljesen pürévé keverjük. Ilyen készülék híján merülőmixerrel is pürésíthetjük, de fontos, hogy teljesen sima legyen, mert ha maradnak benne májdarabok, ugyancsak nem lehet majd szaggatni. A májpürét a fonnyasztott hagymával, a tojással, a liszttel, a zsemlemorzsával jól összedolgozzuk. Megsózzuk, megborsozzuk, az elmorzsolt majoránnával fűszerezzük. Legalább 15-20 percre félretesszük, hogy a zsemlemorzsa egy kicsit megduzzadhasson benne.
4. A tésztaszűrőt hideg vízzel kiöblítjük, a májas masszát belerakjuk, és ezen keresztül szaggatjuk (nyomjuk át) a gyöngyözve fővő levesbe. Az így kapott apró galuskák alig lesznek nagyobbak egy rizsszemnél, innen a neve. Néha belekeverve 5 percig főzzük, majd a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. Megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk, borsozzuk.
Májrizsleves recepthez fűződő történet, jótanács
Ha marhamájból készítjük, akkor marhacsontokból; ha csirkemájból, akkor csirkeaprólékból főzzük a leves alapját.
A májas masszából célszerű először csak egy keveset a levesbe szaggatni, hogy lássuk jó-e. Ha kemény lenne, egy kevés zsírt vagy tejfölt, ha lágy lenne, egy kevés morzsát keverhetünk hozzá.
Elkészült a leves a mai napon.
Élmény volt átpasszírozni a kis "rizsszemeket" ebben a nagy hőségben.
Finom volt és sokeres lett.
Ajánlom másoknak is.
Majd hozom a képet róla.
Köszönöm a receptet.
Edit.
Kedves Edit, nagyon jól esett kommentjét olvasni, aranyos volt.
Nagyon tetszik a leves,el is fogom készíteni.
Győztem végig olvasni,keresve a rizs mennyiségét.
Köszönöm szépen.