Madártejtorta (2009-ben az Ország tortája)

Madártejtorta (2009-ben az Ország tortája) recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  12.5 dkg vaj vagy sütőmargarin
•  4 dkg porcukor
•  3 tojás
•  9 dkg kristálycukor
•  11 dkg finomliszt
•  1 kiskanál sütőpor
•  2.5 dkg étkezési keményítő
•  2.5 dkg tejpor
a forma kikenéséhez:
•  vaj vagy sütőmargarin
•  finomliszt
a szóráshoz:
•  2-3 evőkanál kristálycukor
a krémhez:
•  5 dl tej
•  1 vaníliarúd
•  8-10 tojássárgája
•  20 dkg kristálycukor
•  1 csomag (40 gramm) főzni való vanília ízű pudingpor
•  20 dkg vaj vagy sütőmargarin
a sziruphoz és a torta összeállításához:
•  2 dl víz
•  2 csapott evőkanál kristálycukor
•  2-3 evőkanál baracklekvár
a díszítéshez:
•  4 dl habtejszín
•  3-4 evőkanál kristálycukor
•  maréknyi vékony lapocskákra vágott mandula
•  6-8 dkg ét- vagy tejcsokoládé

Elkészítés módja

1. A puha (szoba hőmérsékletű) vajat vagy margarint a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját. A tojásfehérjét habbá verjük, a vége felé több részletben beleszórjuk a kristálycukrot is. A lisztet a sütőporral, a keményítővel és a tejporral összekeverjük. Egyharmadnyi cukros tojáshabot a vajas (margarinos) masszára teszünk, egyharmadnyi lisztes keveréket rászitálunk, majd óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk. A maradék habot és lisztes keveréket ugyanígy, két részletben hozzáadjuk.

2. Egy 24 centi átmérőjű tortaformát kikenünk, belisztezünk, és a massza felét belesimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 15 perc alatt megsütjük, de vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki. Ha kész, a sütőből kivesszük, és a tortakarikából egy cukorral behintett sütőpapírra borítjuk át. A maradék tésztából még egy kerek lapot sütünk ugyanígy.

3. A krémhez a tejet a vaníliarúd kikapart belsejével fölforraljuk, majd hűlni hagyjuk, hogy a vanília íze jól átjárhassa. A tojássárgáját a cukorral jó habosra keverjük, a pudingport és kb. 1 deci tejet hozzáadunk, simára keverjük. A többi tejet fölforraljuk, a pudingporos keveréket hozzáadjuk, szüntelenül kevergetve sűrűre főzzük. Többször belekeverve hűlni hagyjuk, majd jól kikeverjük. A puha (szoba hőmérsékletű) vajat (margarint) először magában keverjük habosra, majd kanalanként a vaníliakrémet is beledolgozzuk. A sziruphoz a vizet a cukorral fölforraljuk, hűlni hagyjuk.

4. Következhet a torta összeállítása. A tortaformában lévő tortalapot a fele sziruppal meglocsoljuk, a fele lekvárral vékonyan megkenjük. A fele vaníliakrémet rákenjük. Erre a másik tészta kerül, amit a maradék sziruppal meglocsolunk, lekvárral megkenjük, a vaníliakrém másik felét rásimítjuk. Hűtőszekrénybe tesszük 2-3 órára, hogy megdermedjen.

5. A tortát forró vízbe mártott késsel körbevágjuk a tortaforma mentén, amit leemelünk róla. A torta oldalát kb. 2 dl kemény habbá vert, cukorral ízesített tejszínnel körbekenjük, majd a megpirított, de már kihűlt mandulalapocskát nekinyomjuk (panírozzuk). A többi tejszínhabot habzsákba töltjük, a torta tetejét körben ezzel díszítjük, a torta közepét pedig reszelt csokoládéval szórjuk meg. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

Madártejtorta (2009-ben az Ország tortája) recepthez fűződő történet, jótanács

Azt a sok tojásfehérjét, ami ennek a tortának a készítésekor megmarad, gyümölcskenyérhez vagy epres, csokoládés őzgerinchez használhatjuk el.

A leírásban szereplő Madártejtorta (2009-ben az Ország tortája) recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (madártej, torta) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Madártejtorta (2009-ben az Ország tortája) recept - 1 hozzászólás

  1. zsuzsa56
    zsuzsa56 #6282 2013. 06. 16. 20:31 Válasz

    Nagyon szép,és finom ,remélem nem várat sokat magára,és elkészítem.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Madártejtorta (2009-ben az Ország tortája) recept - 1 hozzászólás

  1. zsuzsa56
    zsuzsa56 #6282 2013. 06. 16. 20:31 Válasz

    Nagyon szép,és finom ,remélem nem várat sokat magára,és elkészítem.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.