Lyoni csirkegombóc (la quenelle) nantua mártásban

Lyoni csirkegombóc (la quenelle) nantua mártásban recept
Hozzávalók
•  0.5 l víz
•  1 dkg vaj
•  2 csipet só
•  40 dkg liszt (55-ös)
•  12 tojás
•  zöld olíva olaj
•  gomba
•  0.5 kg marha vagy disznóhús hal vagy csirke
•  szerecsendió
A nantua szószhoz:
•  8 dl tej
•  6 dkg liszt
•  8 dkg vaj
•  60 dkg édesvízi rák vagy 1 halászlé leveskocka
•  3 l víz
• 
•  olívaolaj
•  1 hagyma
•  1 póréhagyma
•  1 zellerág
•  5 dl fehérbor
•  4 db paradicsom
•  1 evőkanál sűrített paradicsom
•  kevés konyak

Elkészítés módja

Az elkészítés 3 lépésben történik:

1. a nantua szósz elkészítése

2. az alapgombóc elkészítése

3. a töltelék elkészítése és az oválisra formált quenelle kifőzése és sütése.

1. 1. A nantua szósz:

A tejet, a lisztet és a vajat alaposan összedolgozzuk.

3. A rákokat feltesszük a felforralt sós vízbe és benne hagyjuk egy percig, majd leszűrjük, összetördeljük és megpirítjuk az olívaolajban az összevágott hagymákkal és a zellerrel együtt.

4. Ezután felengedjük a borral és hozzáadjuk a felkarikázott paradicsomot, valamint a tejes szószt és a paradicsompürét.

5. A szószt másfél órán keresztül takarékon főzzük, leszűrjük, ráöntünk egy kis konyakot és beletesszük a rákfarkakat.

6. Félretesszük.

2. 1. A töltelék elkészítése:

A darált csirkehúst, vagy halhúst, egy kis vajban, só, bors hozzáadásával megpároljuk, majd pl. ha a tölteléket harcsafiléből készítettük, akkor egy szitán átpaszírozzuk.

3. 1. A quenelle-gombóc elkészítése:

Tegyünk fel főni 2 dl tejet, 3 dkg olvasztott vaj hozzáadásával.

2. Ízesítsük sóval, borssal.

3. A langyosodó tejbe szórjuk bele a 12,5 dkg lisztet és ezt a profiterolhoz (képviselőfánkhoz) hasonló tésztát addig kevergessük a fakanállal, amíg leválik az edény faláról.

4. Amikor a tésztánk összeállt, kész.

5. Állni hagyjuk.

4. 1. Ezután hozzáadjuk a csirkehúst vagy halhúspépet a tészta alaphoz.

2. Kettéválasztjuk a tojásokat, a 6 tojás sárgájához hozzáadunk 10 dkg vajat, majd hozzávegyítjük a képviselőfánk alapunkhoz, végezetül hozzáadjuk a tojásfehérjét is. (Legjobb, ha egy háztartási gépbe adagolunk mindent és közepes fordulatszámon, jól kikeverjük).

3. Ezután két evőkanál segítségével ovális "gombócokat" formálunk, forró vízbe dobjuk azokat és a grízgaluskához hasonlóan 12 percig mérsékelt tűzön főzzük (az enyhén sós vízben).

4. Kivesszük a "gombócokat" egy szűrőkanállal, lecsöpögtetjük róluk a vizet, majd egy tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a Nantua szószt és az előmelegített sütőben vagy mikróban 10 percig sütjük.

5. Melegen tálaljuk.

Lyoni csirkegombóc (la quenelle) nantua mártásban recepthez fűződő történet, jótanács

Tavaly Lyonban, a le Chandelier nevű vendéglőben volt szerencsém kipróbálni ezt a francia klasszikust. Annyira finom volt, hogy otthon is megpróbáltam "rekonstruálni", és nem bántam meg. Ez az enyhén halízű, (vagy csirke és egyéb darált hús hozzáadásával készülő), néha kenyérmorzsával testesebbé tett egytálétel, egy pihekönnyű "csoda". Lehet vegetáriánus módra vagy á la "natúr" is készíteni.
Utazásaim során Franciaország több városában is kipróbáltam a quenellet, de a lyoni quenelle-nek nem volt párja, nemcsak a már említett habkönnyű konzisztenciája miatt, (hogy őszinte legyek egyáltalán nem volt halíze sem), hanem, mert később tudtam meg, hogy kizárólag helyi alapanyagokból készül: a Rhone folyóban halászott csukából,és a híres bresse-i csirkéből. És a hab a tortán az volt, hogy a nantua szósz az édesvízi folyami ráktól volt olyan különlegesen finom (nem beszélve a francia konyakról). Még egy szót csak erről az ételről, hogy az elkészítése egyáltalán nem olyan nehéz, mint amilyennek látszik. Jó étvágyat hozzá mindenkinek!

A leírásban szereplő Lyoni csirkegombóc (la quenelle) nantua mártásban recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Lyoni csirkegombóc (la quenelle) nantua mártásban recept - 5 hozzászólás

  1. spajzgirl
    spajzgirl #6517 2013. 07. 05. 15:43 Válasz

    nagyon finom, még nem ettem semmi hozzá hasonlót!

  2. manócska
    manócska #6510 2013. 07. 05. 15:06 Válasz

    Nem lehet rossz! Szívesen megkóstolnám:)

  3. spajzgirl
    spajzgirl #6470 2013. 07. 02. 12:59 Válasz

    Köszi a kommentet!

  4. spajzgirl
    spajzgirl #6468 2013. 07. 02. 08:28 Válasz

    Igen az!

  5. karperec
    karperec #6463 2013. 07. 01. 21:21 Válasz

    Ínyenc fogás!

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Lyoni csirkegombóc (la quenelle) nantua mártásban recept - 5 hozzászólás

  1. spajzgirl
    spajzgirl #6517 2013. 07. 05. 15:43 Válasz

    nagyon finom, még nem ettem semmi hozzá hasonlót!

  2. manócska
    manócska #6510 2013. 07. 05. 15:06 Válasz

    Nem lehet rossz! Szívesen megkóstolnám:)

  3. spajzgirl
    spajzgirl #6470 2013. 07. 02. 12:59 Válasz

    Köszi a kommentet!

  4. spajzgirl
    spajzgirl #6468 2013. 07. 02. 08:28 Válasz

    Igen az!

  5. karperec
    karperec #6463 2013. 07. 01. 21:21 Válasz

    Ínyenc fogás!

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.