Lazacos nizzai saláta, tárkonyos majonézzel
Elkészítés módja
1. Ez egy újabb példa arra, miként lehet egy klasszikus receptet — esetünkben a nizzai salátát — megújítani. Miután a lazac, a karácsonyi étkezések egyik sztárja, így ebbe a receptbe is belecsempésszük az eredetileg használatos konzerv tonhal helyett. Miután pedig hideg tél van, néhány hozzávalót melegen tálalunk benne, így különösen fontos a menetrend betartása.
2. A krumplit megtisztítjuk, félbevágjuk, és enyhén sózott vízben éppen puhára főzzük. A zöldbabot egy másik lábasban főzzük roppanósra. Mindkettőt leszűrjük, leöblítjük, tálalásig félretesszük.
3. A hal főzéséhez egy lábasba kb. 3 ujjnyi magasan vizet öntünk. Fölszeletelt édesköményt, szárzellert és vöröshagymát szórunk bele. Megsózzuk, a borral és a tárkonyecettel ízesítjük, a csillagánizzsal, a borssal, a petrezselyemmel, a babérlevéllel fűszerezzük, és belerakjuk a jól megmosott, földarabolt citromot is. Bőrös oldalával lefelé beletesszük a lazacfilét, amit nem kell külön fűszerezni, hisz a főzőlében minden finom íz benne van. Fölforraljuk, majd kis lángon főzzük 4-5 percig. A tűzről lehúzva levében hűlni hagyjuk.
4. Következik a tárkonyos majonéz. A tojássárgáját a mustárral, a tárkonyecettel és 1 mokkáskanál sóval simára keverjük, majd szinte kanalanként beledolgozzuk az olajat is. Apróra vágott friss tárkonnyal fűszerezzük, ami szinte életre kelti a mártást, kissé megborsozzuk, pár csepp citromlével és egy kevés reszelt citromhéjjal pikánsra ízesítjük. 4-5 evőkanál hideg vízzel hígítjuk, hogy könnyű mártás legyen belőle.
5. A tojást a következőképp készítjük elő. 4 kis kávéscsészét vagy pudingformát kivajazunk, és mindegyikbe 1-1 nagy bazsalikomlevelet fektetünk, enyhén megborsozzuk. Kissé megtekerve beletesszük a szardellafilét, a tojást ráütjük. A formákat vízzel félig telt tepsibe rakjuk. A sütőt 150-160 fokosra előmelegítjük.
6. A koktélparadicsomokat félbevágjuk, egy tálba rakjuk, a fele olívaolajjal meglocsoljuk, a szárított bazsalikomot rámorzsoljuk, egy kevés citromhéjat reszelünk rá, és összeforgatjuk.
7. Következhet a tálalás. A jégsalátát nagyobb falatokra vágjuk, enyhén, úgy hogy csak vékonyan vonja be, az ízes majonézbe forgatjuk, és egy nagyobb kerek tányér közepére halmozzuk. (Az eredeti receptben néhány roppanós salátalevél kerül a tányér közepére, és erre rakja Gordon a félbevágott, majonézbe mártott kis bébi tépősalátákat, de ezt nekünk nem sikerült beszerezni.) A tojást betesszük a sütőbe, nagyjából 5-6 perc kell neki, míg összeáll, de belül a sárgája még lágy marad. Egy serpenyőben a maradék 2 evőkanál olívaolajat megforrósítjuk. Először a krumplit pirítjuk rajta 1-2 percig, majd hozzáadjuk a babot is, és együtt megforrósítjuk. Körben a saláta köré halmozzuk, ahogyan néhány szem lecsöpögtetett olajbogyó kíséretében a paradicsomot is. Elkészült a tojás, amit azon melegében a salátára borítunk. A lazacot lecsöpögtetjük, bőrét lehúzzuk, húsát kisebb falatokra szedve oda rakjuk, ahol van még hely a tányéron, végül a maradék tárkonyos majonézzel az egészet meglocsoljuk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.