Kókuszhabos meggyes házikó

Kókuszhabos meggyes házikó recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  55 dkg finomliszt
•  2 csapott kiskanál sütőpor
•  20 dkg kristálycukor
•  20 dkg vaj vagy sütőmargarin
•  1 tojás
•  1 kis pohár (150 gramm) tejföl
a töltelékhez:
•  1.5 kg meggy (idényen kívül fagyasztott vagy lecsöpögtetett befőtt is lehet)
a nyújtáshoz:
•  finomliszt
a kókuszhabhoz:
•  4 dl habtejszín (még jobb a növényi tejszín)
•  2-3 evőkanál porcukor
•  1 csomag habfixáló
•  2 evőkanál kókuszreszelék

Elkészítés módja

1. A tésztához a lisztet a sütőporral összeforgatjuk, majd a cukorral és a hideg vajjal vagy margarinnal elmorzsoljuk. Ezután a tojással és a tejföllel, gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Vastag hengerré formáljuk, és nyomban 15 egyforma (nagyjából 7 dkg-os) részre vágjuk. Egyenként folpackba csomagoljuk, és berakjuk a hűtőszekrénybe 1 órára.

2. Ezalatt a meggyet leszárazzuk, kimagozzuk; ha fagyasztottból készítjük, akkor azt szobahőmérsékleten fölengedjük; ha befőttből csináljuk, akkor azt lecsöpögtetjük.

3. Egy gyúrólapot meglisztezünk, 1 tésztadarabot ráteszünk. Kb.30x10 centis téglalappá nyújtjuk. Felénk eső oldalát lecsöpögtetett meggyel végigrakjuk (14-15 szem fér el rajta), majd szorosan fölcsavarjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Még 4 tekercset hengergetünk ugyanígy, amiket az előző mellé teszünk, s kicsit egymáshoz nyomkodjuk, hogy sütéskor egybekeljenek. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit nagyobb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) 22-24 percig sütjük.

4. Ezalatt előkészítjük a maradék 10 tésztát, de ezeket már úgy rakjuk a sütőpapírral bélelt tepsire, hogy négyet, aztán hármat, majd kettőt nyomunk egymáshoz, és mellé tesszük az egyetlen árván maradtat is. Ugyanúgy sütjük, mint az előző tésztát. Megvárjuk, amíg az összes tészta kihűl.

5. Elkészítjük a tölteléket. Ehhez a tejszínt kemény habbá verjük, a cukrot apránként beleszórjuk, azután hozzáadjuk a habfixálót, majd a kókuszreszeléket is.

6. Gyorsan nekilátunk a „házikó\" összeállításának, mert a hab hamar megszilárdul. Egy nagy lapos tálra tesszük az öttekercses tésztát, és kókuszhabot simítunk rá. Ügyesen ráillesztjük a négytekercses tésztát, és habot simítunk erre is. Így építkezünk, rétegezünk felfelé, amíg a tészta el nem fogy. A maradék kókuszos tejszínt mindkét oldalon rásimítjuk körben a „házikóra\", majd meleg vízbe mártott evőkanállal megmintázzuk a tetőcserepek helyét is. Jól behűtjük.

7. A tortát forró vízbe mártott késsel jó ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, így tálaljuk.

A leírásban szereplő Kókuszhabos meggyes házikó recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Kókuszhabos meggyes házikó recept - 3 hozzászólás

  1. admin
    admin #6651 2013. 07. 13. 19:58 Válasz

    Tényleg elég macerás, de van értelme, mindenki kedvence nálunk is, ahogy ági mama írja. Tessék csak bátran "ellopni", azért töltöttük fel. :) Köszönjük hölgyeim.

  2. ági mama
    ági mama #6650 2013. 07. 13. 19:46 Válasz

    Évek óta nálunk ez a süti a Mikulásváró. Előző napon elkészítem és amikor várjuk a Télapót, már ott van az asztalon és utána percek alatt eltűnik.

  3. Eperjesiné
    Eperjesiné #6649 2013. 07. 13. 19:06 Válasz

    Elég macerás lehet ezt a sok vékony tésztácskát betöltögetni,de a végeredmény és a beseperhető dicséretek biztosan feledtetik! :) Ezt elloptam.... :D

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Kókuszhabos meggyes házikó recept - 3 hozzászólás

  1. admin
    admin #6651 2013. 07. 13. 19:58 Válasz

    Tényleg elég macerás, de van értelme, mindenki kedvence nálunk is, ahogy ági mama írja. Tessék csak bátran "ellopni", azért töltöttük fel. :) Köszönjük hölgyeim.

  2. ági mama
    ági mama #6650 2013. 07. 13. 19:46 Válasz

    Évek óta nálunk ez a süti a Mikulásváró. Előző napon elkészítem és amikor várjuk a Télapót, már ott van az asztalon és utána percek alatt eltűnik.

  3. Eperjesiné
    Eperjesiné #6649 2013. 07. 13. 19:06 Válasz

    Elég macerás lehet ezt a sok vékony tésztácskát betöltögetni,de a végeredmény és a beseperhető dicséretek biztosan feledtetik! :) Ezt elloptam.... :D

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.