Farsangi fánk

Farsangi fánk recept
Hozzávalók
•  60 dkg finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet)
•  3.5 dkg élesztő
•  3.5 dl langyos tej
•  4 csapott evőkanál kristálycukor
•  0.5 dl rum
•  4 tojássárgája
•  1 mokkáskanál só
•  1 citrom (vagy narancs) reszelt héja
•  7 dkg vaj vagy Rama sütőmargarin
a szaggatáshoz és a sütéshez:
•  olaj
a tetejére:
•  2-3 evőkanál vaníliás porcukor
a tálaláshoz:
•  30 dkg barackíz
•  0.3 dl barackpálinka

Elkészítés módja

1. A lisztet átszitáljuk, így nemcsak levegőt juttatunk bele, de a kelt tésztáknál oly fontos szobahőmérsékletet is hamarabb átveszi. Az élesztőt körülbelül 1 deci langyos tejbe morzsoljuk, 4 evőkanálnyi lisztet meg 1 kiskanálnyi cukrot hozzáadunk, és ezt a kovászt kb. 15 percig érleljük.

2. Ezalatt a rumot kissé meglangyosítjuk, és a maradék cukrot kiskanállal kevergetve föloldjuk benne. A többi lisztet egy nagy tálba tesszük és a tojások sárgáját, a kovászt, a sót, a reszelt citromhéjat meg a cukros rumot is hozzáadjuk.

3. Fakanállal keverve először a maradék langyos tejet, majd apránként az olvasztott vajat is beledolgozzuk. 6-8 percnyi dagasztás után hólyagos, lágy tésztát kapunk. Konyharuhával letakarva langyos helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ekkor finoman átgyúrjuk, majd enyhén megolajozott gyúródeszkára borítjuk.

4. Egyenletesen másfél ujjnyira lapítjuk, és 8 centi átmérőjű, olajba mártott pogácsa- illetve fánkszaggatóval kiszúrjuk. A leeső tésztát újra összegyúrjuk, majd ismét kiszaggatjuk, de a kis darabkák önállóan is megsüthetők (például az olaj forróságának ellenőrzésére nagyszerűen megfelelnek). A fánkokat belisztezett gyúródeszkára sorakoztatjuk, és langyos helyen 25-30 percig kelesztjük.

5. Végül az egyik oldalukat középen kissé benyomjuk – ez a részük kerül alulra –, majd közepesen forró olajba rakjuk. Az edényt lefödjük, és a tésztát közepes lángon körülbelül 1,5 percig így sütjük. Ezután a fedőt leemeljük, a fánkokat villával alányúlva megfordítjuk, és körülbelül 1,5 percig fedő nélkül tovább sütjük. Így a sütés elején keletkező gőz elillan, a fánkok följebb emelkednek, s ettől az oldalukon körben világosabb csík marad, azaz „szalagosak” lesznek.

6. A kész fánkokat szalvétára szedve lecsöpögtetjük. Egyszerre csak 2-3 darabot rakunk az olajba, hogy legyen helyük kiterjeszkedni és az olaj se hűljön le. Vaníliás porcukorral meghintve a pálinkával ízesített lekvár kíséretében tálaljuk.

Farsangi fánk recepthez fűződő történet, jótanács

A legnagyobb gondosságot a tészta sütése igényli. Ha az olaj túl forró, a fánk kívül hamar megpirul, de belül nyers marad. Ha az olaj hideg, a tészta megszívja magát, élvezhetetlenül „zsíros” lesz. A legjobb, ha közepes lángot használunk és egy kis darab tésztát próbaképp előre mindig megsütünk. Ha kész vagyunk egy adaggal, a tűzről lehúzzuk, így szedjük ki a fánkokat, így elkerüljük, hogy az olaj túlforrósodjék.Töltött fánkokat is készíthetünk: a megkelt tésztát kisujjnyi vastagra nyújtjuk és 28 korongot szaggatunk belőle. 14 korong közepére egy-egy mokkáskanál barackízt halmozunk, és tojásfehérjével körbekenjük. Egy-egy üres tésztakoronggal lefedjük, a szélek találkozásánál lenyomkodjuk.

A leírásban szereplő Farsangi fánk recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (fánk receptek, fánk recept, farsangi fánk) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Még több fánk recept
Még több fánk recept

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.