Aszalt szilvával kelt fánk és aszalt szilvás rántott palacsinta
Elkészítés módja
1. Az aszalt szilvával kelt fánkhoz az élesztőt 1 deci meglangyosított tejbe morzsoljuk, 1 kiskanál cukrot szórunk bele, letakarva, langyos helyen kb. 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, közepét kimélyítjük, a felfuttatott élesztőt beleöntjük. A reszelt citromhéjjal, a tojásokkal, az olvasztott vajjal, a sóval és az apránként hozzáadott maradék langyos tejjel finom tésztát dagasztunk belőle. Letakarva, meleg helyen kb. 40 percen át kelesztjük.
2. Az aszalt szilvát és a mogyorót durvára vágjuk, könnyed mozdulatokkal a kelt tésztába dagasztjuk. Kb. 15 percnyi újabb kelesztés után gyúrólapon kinyújtjuk, kb. 10 centi átmérőjű köröket szaggatunk belőle. Közepükre szilvalekvárt teszünk, a tésztát a töltelék fölött összefogjuk, összenyomkodjuk. Meglisztezett gyúrólapon még kb. 20 percen át kelesztjük.
3. Végül bő, közepesen forró olajban 3-4 perc alatt megsütjük. Jól lecsöpögtetve, porcukorral behintve tálaljuk.
4. Az aszalt szilvás rántott palacsintához a szilvát apróra vágjuk, a fahéjjal fűszerezzük, a palacsintákba töltjük. A palacsinta mindkét oldaláról egy ujjnyit befelé hajtunk, majd mindet fölgöngyöljük.
5. Egyenként a lisztbe, a felvert tojásba meg a zsemlemorzsába forgatva bundázzuk. Bő, forró olajban 2-3 perc alatt aranybarnára sütjük, majd konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük. Melegen, fahéjas porcukorral behintve tálaljuk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.