Kívül diós, belül mákos bejgli

Kívül diós, belül mákos bejgli recept
Hozzávalók
A tésztához:
•  3 dkg élesztő
•  0.5 dl tej
•  1 kiskanál kristálycukor
•  50-50 dkg finom- és rétesliszt
•  (a fele Graham-liszt is lehet)
•  50 dkg vaj vagy sütőmargarin
•  50 dkg porcukor
•  4 tojássárgája
•  0.5 dl rum
•  3 evőkanál tejföl
•  1 citrom reszelt héja
•  1 kiskanál só
A tészta nyújtásához:
•  kb. 15 dkg finomliszt
•  (Graham-liszt is lehet)
A töltelékekhez:
•  40-40 dkg darált dió és mák
•  40 dkg porcukor
•  15 dkg mazsola
•  2-3 citrom reszelt héja
•  2 csomag vaníliás cukor
•  kb. 1 dl rum
•  1-1.5 dl tej
A töltelék alá:
•  2 kis üveg (2x300 gramm) birsalmalekvár
A tepsi kikenéséhez:
•  2-3 dkg vaj vagy sütőmargarin
A tészta lekenéséhez:
•  4 tojássárgája

Elkészítés módja

1. A tésztához az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, a kristálycukrot hozzáadjuk. 10 percre félretesszük, ezalatt felfut. A kétféle lisztet a vajjal (margarinnal) elmorzsoljuk, a porcukrot hozzáadjuk. Ezután az élesztővel, a tojássárgájával, a rummal, a tejföllel, a citromhéjjal és a sóval összegyúrjuk. Letakarva egy éjszakára hűtőbe tesszük.

2. A diótöltelékhez a diót a fele cukorral, a fele mazsolával, a reszelt citromhéjjal, 1 csomag vaníliás cukorral meg a rummal összegyúrjuk. A máktölteléket ugyanígy készítjük el, a különbség csak annyi, hogy rum helyett forralt, kihűtött tej kerül bele. Mindkettőt letakarjuk, ugyancsak behűtjük. (A mazsolát sütés előtt 1-2 napra áztassuk rumba, így még zamatosabb lesz. Csak annyit vegyünk ki belőle, amennyi a máktöltelékbe kell, a többi a rummal együtt használható a diótöltelékhez.)

3. Másnap a tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és meglisztezett gyúrólapon egyenként kb. 3 milliméter vékony, tepsi hosszúságú téglalappá nyújtjuk. A birsalmalekvárral vékonyan megkenjük. A tészta feléig felénk eső oldalukat a máktöltelékkel, a mögötte lévő részt a diótöltelékkel kenjük meg - de természetesen készíthetjük pontosan fordítva is. A tésztát először a két oldaláról hajtunk vissza 1-2 centit, nehogy itt a végén majd kifolyjon a töltelék, majd felcsavarjuk és a kikent tepsibe rakjuk. A négy rúd pontosan elfér a nagy tepsiben. 2 tojássárgájával lekenjük, bő fél órán át pihentetjük. Ezután újból lekenjük 2 tojássárgájával.

4. Hústűvel egészen az aljáig több helyen megszurkáljuk, majd a sütő középre állított rácsára tesszük. A sütőt bekapcsoljuk, közepes erősségre állítjuk (180 ºC; légkeveréses sütő 165 ºC) 55-60 percen át sütjük. Ha a vége felé túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk.

Kívül diós, belül mákos bejgli recepthez fűződő történet, jótanács

Nem érdemes féladagot sütni belőle, mert nincs olyan tepsi, amiben éppen elférne a 2 rúd, és így a bejgli sütés közben nem csak fölfelé nőhet, hanem elterül, lapos lesz.

A leírásban szereplő Kívül diós, belül mákos bejgli recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (bejgli recept, bejgli, mákos bejgli) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Kívül diós, belül mákos bejgli recept - 3 hozzászólás

  1. admin
    admin #8174 2013. 11. 23. 19:24 Válasz

    Igen, sosem lehet megunni.

  2. spajzgirl
    spajzgirl #8150 2013. 11. 17. 13:35 Válasz

    örök klasszikus

  3. Mesyke
    Mesyke #8141 2013. 11. 16. 15:14 Válasz

    Nagyon klassz:)

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Kívül diós, belül mákos bejgli recept - 3 hozzászólás

  1. admin
    admin #8174 2013. 11. 23. 19:24 Válasz

    Igen, sosem lehet megunni.

  2. spajzgirl
    spajzgirl #8150 2013. 11. 17. 13:35 Válasz

    örök klasszikus

  3. Mesyke
    Mesyke #8141 2013. 11. 16. 15:14 Válasz

    Nagyon klassz:)

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.