Vaníliás csokoládés keksz kétféleképpen

Vaníliás csokoládés keksz kétféleképpen recept
Hozzávalók
az első változathoz:
•  17.5 dkg vaj vagy sütőmargarin
•  25 dkg kristálycukor
•  5 dkg (5 csomag) vaníliás cukor
•  1 tojás
•  35 dkg finomliszt
•  2.5 dkg étcsokoládé
•  1 nagy citrom reszelt héja
a második változathoz:
•  17.5 dkg vaj vagy sütőmargarin
•  5 dkg kristálycukor
•  2 dkg (2 csomag) vaníliás cukor
•  25 dkg finomliszt
•  2.5 dkg étcsokoládé
•  1 tojásfehérje

Elkészítés módja

1. Az első tésztához a puha (szobahőmérsékletű) vajat vagy margarint egy tálba rakjuk, a cukorral és a vaníliás cukorral alaposan kikeverjük. A tojással tovább krémesítjük, majd a liszttel összegyúrjuk.

2. Ezután két részre osztjuk. Az egyiket az olvasztott csokoládéval barnára színezzük, a másikat a reszelt citromhéjjal ízesítjük.

3. Sütőpapírból két kisebb lapot tépünk, és a kétféle tésztát ezeken egyenletesen, kb. 35x25 cm-es lapokká lapítjuk. A tészta könnyen törik, ezért a legjobb, ha megnedvesített tenyerünkkel nyomkodjuk szét; de az is jó, ha ráteszünk egy sütőpapírt, s ezen görgetjük a sodrófát.

3. Ezután a citromos tésztát a csokoládésra csúsztatjuk vagy borítjuk, ahogy éppen sikerül. Eligazgatjuk, majd fölcsavarjuk, ahogyan a bejglit szokás. Fél órára hűtő-szekrénybe tesszük, azután kb. 1 centi vastagon fölszeleteljük. Kb. 35 kis keksz lesz belőle, amiket sütőpapírral bélelt tepsire rakunk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 12 percig sütjük.

4. A második tésztához a puha (szoba hőmérsékletű) vajat vagy margarint egy tálba rakjuk, a cukorral és a vaníliás cukorral alaposan kikeverjük, majd a liszttel összegyúrjuk. Ezután két részre osztjuk, az egyiket az olvasztott csokoládéval barnára színezzük. Folpackba csomagolva fél órára hűtőszekrénybe tesszük, majd tenyerünkkel nyomkodva egyenként kb. 8 centi széles, 20 centi hosszú, 2 centi vastag téglalappá - pontosabban téglatestté- formáljuk. A csokoládésat villával kissé felvert tojásfehérjével megkenjük, a világosat ráillesztjük. Ezután keresztben kettévágjuk, majd a két tésztacsíkot – az egyiket megfordítva – újra egymáshoz illesztjük, így kerülnek más-más színűek egymás mellé. A tészták találkozásánál is megkenjük tojásfehérjével, hogy egymáshoz ragadjanak. Készülhet úgy is, hogy nem egymás mellé, hanem egymásra illesztjük a tésztacsíkokat; ennek a változatnak a metszete szeletelés után olyan lesz, mint a „zebra”.

5. Kb. 1 centi vastagon fölszeleteljük, és az így kapott kb. 20 kis kekszet sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 10 percig sütjük.

A leírásban szereplő Vaníliás csokoládés keksz kétféleképpen recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (keksz) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.