Kimchi (Kim Chee) koreai csípős, érlelt saláta

Elkészítés módja
1. A kínai kelből vettem egy nagyobbat, amit darabokra tépkedtem.
2. A kicsit keményebb középső részét máshoz használom és ezért félretettem.
3. Kellett volna még 1 nagyobb jégcsapretek.
4. Mivel ez nem volt, így egy csomó hónapos retekkel pótoltam.
5. A hónapos retket nehéz lenne lereszelni, így julienre vagdostam.
6. A nagyobb fej kelhez 2 testes répát reszeltem le, míg a 3 db zöldhagyma is apróra lett vágva a zöldjével együtt. (Én a zöldjét is mindig felhasználom.)
7. Most, hogy mindent felaprítottam, az egészet megsóztam kicsit és kb. 1 dl szójaszósszal nyakon öntöttem.
8. A levet leöntve és a többi hozzávalóval összekeverve, visszakerült a salátára és szobahőmérsékleten érleltem.
Kimchi (Kim Chee) koreai csípős, érlelt saláta recepthez fűződő történet, jótanács
Autentikus, koreai étel. A lényege az ízesítés, és a több napig történő érlelés. Az alapanyag minden esetben a kínai kel. Láttam már olyan kimchit, amiben egészben volt a kel és körbevéve fűszeres masszával érlelték. A kínai kel egyébként könnyen szívja magába a különböző szószokat, olajokat, amiket rostjai átvesznek, és finom étel válik belőle.
biztos finom így is...
Találtam egy filmet a Youtubeon, amiben tiszta forrásból autentikus módon készítették el a kimchit. Nem szégyen átformálni kicsit a receptet, és én is csak minimálisan tettem. Cukorbetegként, a mézet ki kellett hagynom belőle, amit édesítővel (szorbit) pótoltam. nagyon finom lett három nap érlelés után.
Egyik kedvenc a koreai kimcsi, de eddig csak olyat ettem, ami csak kinai káposztából készült...csípős paprikával és kész..
Szintén nagyon fincsi saláta.