Karamellás epernyárs
Elkészítés módja
1. Az epret megmossuk, lecsumázzuk, kettéhasítjuk. A barackbefőttet lecsöpögtetjük, félbevágjuk; ha friss barackkal készítjük, akkor azt meghámozzuk, mielőtt félbevágva kimagozzuk.
2. Megvajazunk 8 kihegyezett hurkapálcát vagy nyársat és felváltva ráhúzzuk a gyümölcsöket.
3. A nyársakat körös-körül cukorral enyhén meghintjük, és tepsire rakjuk. Forró sütőbe vagy grillsütőbe, a legfelső rácsra tesszük. Éppen csak 3-4 percig sütjük, hogy a cukor elkezdjen karamellizálódni rajta, és a gyümölcs is átforrósodjon, de vigyázzunk, ne süssük túl, mert akkor a gyümölcs levet engedve megtöttyed.
4. Közben az öntethez a kicsumázott epret a mézzel turmixoljuk, és négy tányéron elosztjuk. Tálaláskor mindegyikre 2-2 forró nyársat fektetünk.
Karamellás epernyárs recepthez fűződő történet, jótanács
Idényben a befőtt helyett friss sárgabarackkal vagy keményebb őszibarackkal esetleg nektarinnal készíthetjük, de éppenséggel kerülhet a nyársakra banán, sárgadinnye vagy ananász is.
Az én kedvenc párosom az eper banán. És mindkettő "idény".