Egri gömbpalacsinta

Egri gömbpalacsinta recept
Hozzávalók
•  10 darab kész palacsinta
a töltelékhez:
•  2 dl tej
•  20 dkg kristálycukor
•  30 dkg darált dió
•  4-5 dkg aprószemű mazsola
•  1 kisebb citrom reszelt sárga héja
•  1 csomag vaníliás cukor
a ruha megkenéséhez:
•  3 dkg vaj
a palacsinta főzéséhez és a mártáshoz:
•  1.2 liter tej
a mártáshoz:
•  4 tojás
•  8 evőkanál kristálycukor
•  3 evőkanál (6 dkg) finomliszt vagy 1.5 csomag (60 gramm) főzni való vanília ízű pudingpor
•  1 kisebb vaníliarúd kikapart belseje vagy
•  2 csomag vaníliás cukor
•  0.5 dl rum (ez el is maradhat)

Elkészítés módja

1. A töltelékhez a tejet a cukorral édesítve, kevergetve fölforraljuk, a diót beleszórjuk. A tűzről lehúzzuk, majd hozzáadjuk az előzetesen langyos vízben fölpuhított, leszűrt mazsolát. A jól megmosott citrom sárga héjával és a vaníliás cukorral ízesítjük.

2. Egy nagy tiszta konyharuhát vagy gézvásznat megvizezünk, kicsavarjuk, kiterítjük, vajjal vastagon megkenjük. (Semmiképp se használjunk színes konyharuhát, amiből majd főzés közben kioldódhat a festék.) Ennek közepén a palacsintákat a diókrémmel megkenve egymásra rétegezzük úgy, hogy mindegyikre egyformán jusson a töltelékből, a tetejére pedig egy üres palacsinta kerüljön.

3. A konyharuhát a palacsinta fölött úgy kötjük össze, hogy a csomó alá egy fakanalat bújtatunk, a rakott palacsinta pedig egy nagy gömbbé álljon össze.

4. Egy akkora fazékban, amekkorába a palacsintagömb éppen belefér, a tejet fölforraljuk. (Ha nagyobb fazekat használunk, a tej nem lepi el teljesen a palacsintát, nem tudjuk megfőzni.) A palacsintagömböt úgy engedjük bele, hogy a fakanál végei a fazék tetejére feküdjenek, és kis lángon 15 percig főzzük, majd kiemeljük.

5. Abból a tejből, amiben a palacsinta főtt, mártást készítünk. Ehhez a tojássárgáját a fele cukorral, a liszttel vagy pudingporral és egy kevés tejjel simára keverjük. A vaníliarudat kettévágjuk, belsejét a tejhez kaparjuk vagy a vaníliás cukrot beleszórjuk, fölforraljuk. A pudingporos keveréket először egy kevés forró tejjel keverjük simára, majd a többihez öntjük, és kevergetve 1-2 percig forraljuk, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is beledolgozzuk. Alaposan a tűzről levett forró vaníliás krémbe keverjük, végül a rummal ízesítjük, de ez el is maradhat.

6. A meleg palacsintagömböt kicsomagoljuk, egy nagy tálra rakjuk, és az ugyancsak meleg mártással körbeöntjük. Tálaláskor cikkekre vágjuk, és mellékanalazunk a vaníliás krémből. Díszítésképpen durvára vágott pirított dióval vagy mandulával szórjuk meg.

Egri gömbpalacsinta recepthez fűződő történet, jótanács

A receptnek létezik egy „éttermesített” változata is. Ehhez a diókrémmel megkent palacsintákat adagonként, azaz kettesével összefogva formálják kis gömbökké. Megvajazott alufóliába csomagolják, és így, adagonként főzik meg a tejben, amiből azután darált dióval ízesítve a mártása lesz.

A leírásban szereplő Egri gömbpalacsinta recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (palacsinta receptek) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.