Kakaós és fonott, foszlós kalács
Elkészítés módja
1. Az élesztőt 1 dl cukros tejben felfuttatjuk.
2. A margarint felolvasztjuk.
3. A lisztet átszitáljuk egy kelesztőtálban.
4. A liszt közepébe mélyedést vájunk, beleöntjük a megkelt élesztőt, majd a többi hozzávalókat hozzáadva jól kidolgozzuk, dagasztjuk.
5. A langyos tejet apránként adagoljuk hozzá, mivel a liszt sikértartalmától függ, hogy kell-e mind.
6. Letakarva (vagyis a kelesztőtál fedelét rátesszük) meleg helyen duplájára kelesztjük.
7. A megkelt tésztát átgyúrjuk és kettévágjuk.
8. Az egyikből 3 rudat sodrunk és összefonjuk, ez lesz a foszlós-fonott kalácsunk.
9. A másik darabot elfelezzük.
10. A nagyobbikat téglalap alakúra nyújtjuk, szilvalekvárral lekenjük, cukros kakaóval megszórjuk.
11. Az elfelezett darabot két cipóra vágjuk, azokat is kinyújtjuk, megkenjük szilvalekvárral, megszórjuk cukrozott kakaóval és feltekerjük mint a bejglit.
12. Mind a kettőt. A két rudat a kinyújtott téglalap szélére tesszük, és feltekerjük.
13. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, mind a két kalácsunkat.
14. Még fél órát kelni hagyjuk, lekenjük a cukorral, tejjel felvert tojással és szép pirosra sütjük (180 fokon).
Nagyon finomat sütöttél, szeretem.