Húsos rántott gomba és húsos karajtekercs

Elkészítés módja
1. A húsos rántott gombához a gombát megtisztítjuk, kalapját és szárát különválasztjuk. Az előbbit enyhén sós vízben 2-3 percig főzzük, leszűrjük. A szárát finomra vágjuk, a lereszelt vöröshagymával együtt az olajon megpirítjuk. A húst hozzáadjuk, kevergetve fehéredésig sütjük. Az ételízesítőt beleszórjuk, a paradicsompürét meg az origanót belekeverjük, és egy kevés (0,5 deci) vizet öntünk alá. Lefödve 6-8 percig pároljuk, végül zsírjára sütjük. Amikor teljesen kihűlt, 1 tojást is beledolgozunk.
2. A jól lecsöpögtetett, félpuha gombafejek üregébe húsos masszát töltünk, és kettőt-kettőt egymással szembeállítunk. Akkor tapadnak jól össze, ha nemcsak a gombák üregébe, hanem a találkozásukhoz is kerül töltelék.
3. Az így kapott „gombócokat” a hagyományos módon lisztbe, fölvert tojásba meg zsemlemorzsába forgatva bundázzuk (akár kétszer is), végül bő, forró olajban 4-5 perc alatt megsütjük. Fritőzben, 180 °C-os olajban 5-6 perc a sütési ideje. Jól lecsöpögtetve tálaljuk. Párolt rizs és tartármártás illik hozzá.
4. A húsos karajtekercshez a húst 8 szeletre vágjuk, egyenként jó nagyra kiverjük, majd besózva félrerakjuk. A zsemléket hideg vízbe áztatjuk, majd kifacsarjuk, és a hússal meg a tojásokkal jól összedolgozzuk. A hagymát finomra aprítjuk, az olajon megfonnyasztjuk, a vége felé a fokhagymát is hozzáadjuk. A lecsöpögtetett gombával együtt – ha friss gombával készítjük, akkor azt a hagymán pirítsuk meg kissé – a húsos masszával összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk.
5. A húsokra vékony sajtszeleteket fektetünk, majd a húsos masszát kenegetve elosztjuk rajtuk. Egyenként szorosan fölgöngyöljük, majd a lisztben, a felvert tojásban meg a szezámmaggal összekevert zsemlemorzsában megforgatjuk, sőt egy kicsit rá is nyomkodjuk.
6. Bő, nem túl forró olajban kb.10 perc alatt megsütjük. Fritőzben, 170 °C-os olajban kb.12 perc a sütési ideje. Lecsöpögtetve, kissé ferdén fölszeletelve kínáljuk. Burgonyapüré vagy párolt rizs, és savanyúságok illenek köretnek hozzá.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.