Rablóhús
Elkészítés módja
1. A karajt kb. 2 centi vastagon fölszeleteljük, majd 2 centis kockákra váguk. A szalonnát hasonló nagyságú kockákra daraboljuk. A hagymát megtisztítjuk, kettévágjuk, majd ismét ketté és megint ketté, így nyolcadolva a húshoz hasonló nagyságú hagymakockákat kapunk. A kaliforniai paprikát is hasonló nagyságú kockákra aprítjuk. A gombafejeket megmossuk. Az így előkészített hozzávalókat a szalonna kivételével egy tálba rakjuk, és a grill fűszerkeverékkel összeforgatjuk.
2. Ha nincs fém hústűnk, akkor a bambusz nyársakat, vagy hurkapálcákat előtte egy órára áztassuk hideg vízbe, hogy sülés közben ne égjenek meg. A hústűre felváltva húzzunk először szalonnát, húst, hagymát, paprikát, gombafejet majd a rétegezést megismételjük. A megadott hozzávalókból 10 nyársat (személyenként kettőt) készíthetünk.
3. Egy nagy serpenyőben – amelyikbe lehetőleg az összes nyárs elfér –, 5-6 evőkanál olajat forrósítunk. A nyársakat belerakjuk, és nagyjából közepes tűzön, 16-20 percig sütjük, közben többször megforgatjuk, hogy minden oldala egyformán megsüljön.
4. Közben az uborkás szalszához az uborkát, a paprikát és a hagymát nagyon apró kockákra vágjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a porcukorral, a citromlével, a finomra vágott petrezselyemmel és az olajjal összekeverjük. Már tehetjük is az asztalra, de elkészíthetjük előre is, akkor az íze jobban összeérik.
5. A nyársakat az uborkás szalszával és szték burgonyával tálaljuk. Utóbbi úgy készül, hogy a krumplit héjában majdnem teljesen puhára főzzük. Ezután meghámozzuk, vastag cikkekre vágjuk, és a hús sütésénél visszamaradó olajban pirosasra sütjük. Lecsöpögtetve egy kevés sóval vagy ételízesítővel megszórjuk.
Rablóhús recepthez fűződő történet, jótanács
A nyársakat szabadtűzön, hamvadó parázs fölé tett rácsra rakva is megsüthetjük. Ilyenkor előtte egy kevés olajjal körbekenjük, sőt sütés közben is kenegethetjük, nehogy kiszáradjon. Nagyjából 15 perc a sütési ideje.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.