Frissítő spárgasaláta

Frissítő spárgasaláta recept
Hozzávalók
•  egy köteg (50 dkg) spárga (lehet zöldspárga is illetve lehet fehér és zöld vegyesen is)
• 
az öntethez:
•  2- 2 evőkanál frissen facsart citromlé és almaecet (tárkonyecet is lehet)
•  4-5 evőkanál jóféle olívaolaj
•  fél kiskanál só
•  csipetnyi őrölt fehér bors
•  1 csokor apróra vágott petrezselyem
a tálaláshoz:
•  néhány salátalevél (fizé endívia stb)
•  bors
•  1 csokor vágott petrezselyem

Elkészítés módja

1. A spárga végeit kb. félcenti vastagon levágjuk, majd a szálakat 40-60 percig jéghideg vízbe áztatjuk. Ez felfrissíti a spárgát, még akkor is, ha zsenge, ráadásul majd meghámozni is könnyebb.

2. Lecsöpögtetjük, és egy speciális spárgahámozóval vékony héját lehántjuk. Ehhez a fej alatt kb. 2,5 centivel a száron először lefelé, majd ugyanitt fölfelé húzzuk a hámozót. Csak ezután fordítunk rajta kissé, és innen is lehántjuk a héját. Addig ismételgetjük ezt a műveletet, míg körbe nem érünk.

3. Hagyományos módon főzhetnénk is a spárgát, de markánsabb marad az íze, ha csak gőzben puhítjuk meg, és salátának így a jobb! A zöldségpároló betétet egy lábasba tesszük, és annyi vizet öntünk alá, hogy majdnem megjelenjen a betét alján. A párolót egy pillanatra kiemeljük, a vizet enyhén megsózzuk, a betétet visszarakjuk. A megtisztított spárgát kb. 3 centis darabokra vágjuk, és a zöldségpárolóba rakjuk, esetleg egy kevés sóval is behinthetjük.

4. Nagy lángon a betét alatt lévő vizet fölforraljuk, majd az egészet kis lángra állítjuk, a lábast lefedjük, és a spárgát a keletkező gőzben puhítjuk roppanósra 4-5 perc alatt.

5. Amíg a spárga puhul, az öntethez valókat alaposan kikeverjük, akkor jó, ha a só elolvadt benne. A spárgát szűrőbetétestől kiemeljük, majd a zöldséget azon forrón az ízes, ecetes, olajos salátaöntetbe forgatjuk. Így mire kihűl, tökéletesen átveszi az öntet minden ízét, sokkal jobban, mintha hidegen kevertük volna bele.

6. Salátalevelekkel bélelt tálba halmozva tálaljuk.

Frissítő spárgasaláta recepthez fűződő történet, jótanács

Aki egy kicsit édesebben szereti, a salátaöntetet egy kevés porcukorral vagy mézzel is édesítheti. A spárga héjából érdemes egy tartalmas alaplevet főzni, amivel később azoknak az ételeknek gazdagíthatjuk az ízét, melyekbe spárga is kerül.

A leírásban szereplő Frissítő spárgasaláta recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (saláták) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Frissítő spárgasaláta recept - 1 hozzászólás

  1. georgeba
    georgeba #9685 2015. 01. 06. 12:07 Válasz

    zsenge spárgának nincs "héjja" Soha nem hámozom, mint a gombát sem, csak nedves ruhával megtörölgetem.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Frissítő spárgasaláta recept - 1 hozzászólás

  1. georgeba
    georgeba #9685 2015. 01. 06. 12:07 Válasz

    zsenge spárgának nincs "héjja" Soha nem hámozom, mint a gombát sem, csak nedves ruhával megtörölgetem.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.