Flamand marha steak, sült burgonyával
Elkészítés módja
1. A megtisztított hagymákat karikákra vágom, a hátszínt hártyátlanítom és kb. 1,5 cm-es vastagságú, rostra merőleges irányban csíkokra vágom.
2. Egy tálba tekerek borsot a húsra, megszórom egy evőkanál liszttel és jól összekeverem.
3. Egy nagy serpenyőben megolvasztom a vajat és kisebb adagokban kisütöm benne a húst.
4. Mindig csak annyi húst teszek a serpenyőbe, amennyi egy rétegben, kényelmesen elfér, mert pirulnia kell, nem párolódnia.
5. Ezután kiszedem a húst és egy tányérra félreteszem.
6. A visszamaradt zsiradékban megpirítom a hagymát, sózom, borsozom, amikor aranybarnára pirul, megszórom egy evőkanál barna cukorral, majd ha már kezd karamellizálódni, felöntöm a sörrel, hozzáöntöm a marhaalaplevet, mustárral ízesítem és felforralom.
7. Amikor forr, visszateszem a húst, beleteszem az ízesítőcsokrot és a borókabogyót. (lehet egy teatojásba tenni a fűszereket).
8. Kicsit megkeverem, lefedem és hagyom, hogy alacsony hőmérsékleten megsüljön a hús, besűrűsödjön a szaft, ami tényleg be is sűrűsödik, a hús vaj puha lesz és az egésznek nagyon intenzív, aromás íze lesz a finom sörtől.
9. Belgiumban sült krumplival és fokhagymás vajjal tálalják.
Flamand marha steak, sült burgonyával recepthez fűződő történet, jótanács
Egy igazi belga klasszikus! Főzés helyett lehet sütőben, vagy római tálban (Römertopf-cserépedényben) készíteni ezt a flamand klasszikust, akkor legalább nem kell állandóan ellenőrizni.
Nagyon ínyenc étel.
Köszönöm a receptet.