Epres charlotte

Elkészítés módja
1. A piskótához a tojások sárgáját a fele cukorral, elektromos habverővel kb. 3 perc alatt krémesre fölverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is beledolgozzuk. Egyharmadát a cukros tojássárgájára tesszük, a liszt egyharmadát rászitáljuk, könnyed mozdulatokkal összeforgatjuk. A maradék cukros tojássárgáját és lisztet ugyanígy, két részletbe beledolgozzuk.
2. Egy nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk, a tésztát egyenletesen elsimítjuk rajta. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 20 perc alatt megsütjük. A sütőből kivesszük, a tetejére porcukrot szitálunk. A sütőpapír segítségével egy mozdulattal átfordítjuk, majd a sütőpapírt lehúzzuk róla. A piskótát azon melegében föltekerjük, és egy tiszta konyharuhába vagy a lefejtett sütőpapírba bugyolálva hűlni hagyjuk.
3. A szamócalekvárt egyenletesen a kihengergetett tésztára kenjük, amit szorosan újra föltekerünk, s hűtőszekrénybe tesszük, hogy egy kicsit megdermedjen, így könnyebb szeletelni.
4. A töltelékhez való epret megmossuk, lecsumázzuk, földaraboljuk, majd a cukorral turmixoljuk. Felét egy kisebb lábasba öntjük, a zselatinport és a vaníliás cukrot beleszórjuk, és kevergetve addig melegítjük, míg a zselatin elolvad benne. A tűzről levéve 10 percig hűlni hagyjuk, amikor már csak langyos, először a maradék eperpürét keverjük hozzá, majd a kemény habbá vert tejszínt forgatjuk bele.
5. Közben a lekváros piskótatekercset ujjnyi vastagon fölszeleteljük. Egy kb. 2 literes űrtartalmú, félgömb alakú tálat folpackkal kibélelünk. A piskótával belülről „körbefalazzuk”, az eperkrémet egyenletesen belesimítjuk. A maradék piskótát a tetejére rakjuk, egy kicsit a krémbe is nyomkodjuk. Letakarva hűtőszekrénybe tesszük néhány órára, hogy megdermedjen.
6. Tálaláskor a süteményt egy vágódeszkára borítjuk, és miután a folpackot lehúztuk róla, cikkekre vágjuk. Díszítésképpen tehetünk hozzá friss epret, tejszínhabot és menta- vagy citromfűlevelet is.
Nagyon guszta ez a suti, mar kiraktam a spajzba, varom hogy megdermedjen, aztan kostolas kovetkezik....remelem jol sikerult nekem is!!!Koszi a receptet
Igazán nincs mit. ;) (Azt hiszem, a most következő okfejtésemmel csak tovább erősítem majd Benned a rólam kialakított bak-képet, hihi...)
Na szóval, nem hagyott nyugodni az Általad feldobott "labda", és "muszáj" volt utánaszámolnom. És arra jutottam egy kis szorzás, osztás, köbgyökvonás után, hogy ha egy tökéletesen félgömb alakú, 2 l-es tállal dolgoznánk, annak (kerekítve) 19,7 cm lenne az átmérője (magassága nyilván a fele, félgömb lévén). Aztán hogy ez most valójában nagy vagy kicsi, az ugye relatív.
De most jön a lényeg: igazad volt! Ugyanis az én őzgerinc formám űrtartalma 1 liter (nincs 5 perce, hogy lemértem) - bár léteznek nagyobb változatai is, én a 25 cm hosszú, nagymamámtól "örökölt", sokat megélt formát használom.
Most, hogy fény derült az igazságra, mégis azt mondom, hogy a kevesebb néha több. De hogy ne szaporítsam tovább a szót, az indokom csupán annyi, hogy az alagút formát mondjuk 2 cm széles szeletekre vágnám, ezért lenne belőle több - ergó a tál, illetve az őzgerincből kínált egy-egy szelet térfogata eltérő lenne. :)
(Most elképzelem "szegény" többieket, hogy foghatják a fejüket, hogy mi ketten miken képesek vagyunk filozofálni. :D Meg szemem előtt látom a képzeletbeli szituációt, hogy míg mi a süti felett elmélkednénk, addig a többiek szépen befalnák. :) )
Köszönöm ezt a precíz, (szinte) mindenre kiterjedő magyarázatot. Most már teljesen világos a dolog.
Az én fejemben valahogy az a kép élt, hogy egy olyan félgömb forma tál sokkal nagyobb, mint egy őzgerinc forma. Ezért merült föl a kérdésem.
Még jó, hogy idekukkantottam újra (hiszen arról nem kapunk értesítést, ha egy általunk kommentált - nem saját - recepthez újra hozzászólnak), így észrevettem, hogy kérdésed... Szóval, úgy értettem, hogy a charlotte összeállításáig követjük a receptet, csak a piskótatekercs felszeletelése után jön a csavar. Mégpedig így: az őzgerinc formát kibéleljük a fóliával, az alját végigrakjuk a szeletekkel, majd tőlük balra és jobbra is jön egy-egy sor - tehát kialakítjuk az alagút "falát". A keletkező üreget megtöltjük a töltelékkel, és letakarjuk a maradék tekercsszeletekkel.
És hogy miért lesz több szelet? Ha a Mesterszakács-fotót nézem, elég méretes szelet lett kivágva a félgömbből. Ránézésre kb. a hatoda (meg a leírásban is az szerepel, hogy 6 személyre). Mármost, ha én egy őzgerinc hosszúságú sütit indulok szeletelni, biztos nem csak 6 darabra vágom. :) Fukar lennék? :D
(Off topic: hasonló oknál fogva nem szeretek tortaformában sütni - számomra kényelmetlenebb a tárolása, másrészt, úgy kevesebb szelet jön ki ugyanabból az adagból, mintha szögletes formában sütném. Persze ez csak azt jelenti, hogy én inkább kisebb, de több szeletre vágom a süteményeimet.)
Kedves Erika,
általában érteni szoktam amit írsz (az ismert oknál fogva is), de ezt most nem tudom értelmezni. Konkrétan mit raksz az őzgerinc formába? Miért lesz több szelet?
Köszönjük szépen, örülünk, hogy elnyerte a tetszésüket.
Én charlotte készítésénél annyiban szoktam "csalni", hogy nem egy félgömb alakú üvegtálat bélelek ki a piskótatekercs-szeletekkel, hanem őzgerinc formába készítem - így több szelet lesz belőle. :)
Nagyon szépséges és finom.
Gratulálok,én is megsütöm.
Meg kell sütni ezt a finomságot, mielőtt még kifutnánk az eper szezonból!
Gusztusos!! Bevallom még nem készítettem, csak a mások által elkészítettet élveztem. :) Itt az alkalom és hozzá egy remek recept.