Cukkinis lepény (quiche)
Elkészítés módja
1. A tésztához a lisztet a hideg vajjal elmorzsoljuk, majd a sóval és a tojással gyors mozdulatokkal összedolgozzuk - a tojás nagyságától függően 1-2 kiskanál hideg víz is kellhet hozzá. Meglisztezett gyúrólapon akkorára nyújtjuk, hogy egy 23 centi átmérőjű alacsony peremű tortaformát kibélelhessünk vele úgy, hogy pereme is legyen.
2. A szalonnát 0,5-0,75 centis kockákra vágjuk, egy nagy serpenyőben, az olajjal rásegítve félig megpirítjuk. Ekkor rárakjuk a kb. félcenti vastagon fölszeletelt cukkinit, 6-8 percig pirítjuk-pároljuk,majd egyenletesen elterítjük a tésztán. A tejszínt (tejfölt) a tojással elhabarjuk, a sót és a fűszereket belekeverjük, majd egyenletesen a szalonnás cukkinire öntjük.
3. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (alsó-felső sütésnél 200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) kb. 50 percig sütjük.
4. Tálalás előtt 10 percig hűlni hagyjuk, így szebben lehet szeletelni. Nagy adag zöldsalátát is kínálhatunk hozzá.
Tetszik a recept köszönöm szépen